Окупанти в Криму за три місяці викрали щонайменше чотирьох людей – правозахисники

Дата: 16 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму з березня по травень 2024 року викрали щонайменше чотирьох людей.

Про це йдеться в закритому звіті правозахисної ініціативи Irade, що фіксує повернення до практики насильницьких зникнень з осені 2023 року, пише “Трибунал. Крымский эпизод”.

Блокпост в окупованому Криму. Фото з відкритих джерел

Навесні після процесуальних дій, схожих на обшуки, безвісти зникли троє людей, уточнили правозахисники. Ще один зник на трасі “Таврида”, його автомобіль знайшли на заправці неподалік окупованого Сімферополя. Цю людину вдалося відшукати: чоловік зізнався у зберіганні вибухового пристрою, а до цього його щонайменше чотири дні утримували без жодного статусу в невідомому місці.

У повідомленні нагадали, що насильницькі зникнення заборонені міжнародним правом та окремою Конвенцією ООН. Викрадення цивільного населення на окупованій території є воєнним злочином. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що незаконний “Верховний суд Республіки Крим” відмовився поновити слідство в справі про викрадення кримського активіста Тимура Шаймарданова. Місце перебування члена громадської ініціативи “Український народний дім” не відоме вже понад дев’ять років.

Уранці 26 травня 2014 року чоловік пішов з дому і не повернувся. За словами дружини, він хотів піти до банку. О 10:15 зателефонував матері, а потім відразу батькові, перекинувся кількома словами про вибори й про щось несуттєве і сказав, що найближчим часом йому телефонувати не варто: буде зайнятий чимось важливим. Після цього Тимур більше на зв’язок не виходив. 

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно ув’язнила 186 громадян України. 123 з них – представники корінного кримськотатарського народу. Із загальної кількості політв’язнів 30 – арештовані, 138 – ув’язнені, 18 – без статусу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter