Окупанти ув’язнили за “шпигунство” на 12 років працівника ЗАЕС з Енергодара

Дата: 23 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний суд в окупованому Мелітополі відправив за ґрати на 12 років працівника ЗАЕС з Енергодара Сергія Спартесного за нібито шпигунство на користь українських спецслужб.

 Про це повідомляє окупаційна прокуратура Криму.

Сергій Спартесний. Фото: МІПЛ

Окупанти відправили 62-річного енергодарця на 12 років до колонії суворого режиму.

За інформацією так званого слідства, у травні 2023 року Спартесний мешкав в Енергодарі, де нібито збирав відомості про марки й державні реєстраційні знаки автомобілів, які використовують російські силовики. Далі цю інформацію він нібито передавав співробітнику Служби безпеки України. Росіяни стверджують, що отримані відомості могли використовуватися для завдання вогневих ударів по російських окупаційних силах.

Спартесний працював співробітником ЗАЕС. Під час окупації міста його партнерка Наталія евакуювалась, а він залишився в Енергодарі. У будинок Спартесного російські силовики вдерлися в липні 2023 року. Вони незаконно обшукали помешкання та викрали чоловіка. Впродовж певного часу про нього нічого не було відомо, аж поки окупанти не звільнили цивільного, якого незаконно утримували разом із Сергієм у відділку поліції Енергодара.

За його словами, росіяни звинуватили Спартесного в тому, що він нібито розклеював проукраїнські листівки в Енергодарі й стежив за окупаційними силовиками, а також навчав тероборонівців.

Дружина Сергія Наталія відкидала ці звинувачення. Вона розповіла МІПЛ, що, ймовірно, її чоловіка катували й тримали в підвалі в поганих умовах.

“Я знаю, що вони всім одягають на голову пакети, зав’язують скотчем навколо шиї та застосовують електричний струм. Підозрюю, що до мого чоловіка теж… Знаю, що одяг заручників укритий пліснявою, їх не виводять на прогулянки. Також чоловік має проблеми зі здоров’ям, утім  жодного лікування не отримує”, – сказала дружина незаконно засудженого.

Наталія Спартесна зверталася до українських і міжнародних органів та організацій, щоб домогтися якнайшвидшого звільнення Сергія.

Нагадаємо, що в окупованому Мелітополі увʼязнили за “шпигунство” на 13 років українця Олександра Матюхіна. Крім того, незаконна прокуратура окупованого Криму затвердила обвинувальний вирок щодо українця Владислави Білого та скерувала його справу до так званого суду в окупованому Генічеську.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter