Окупанти спорудили понад кілометр окопів навколо водойми-охолоджувача захопленої Запорізької АЕС – Greenpeace

Дата: 31 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Російські військові окопуються навколо водойми-охолоджувача тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), зокрема на північному та західному берегах.

Про це йдеться в дослідженні британських військових аналітиків McKenzie Intelligence Services (МІS), створеному на замовлення міжнародної організації Greenpeace.

Фото: McKenzie Intelligence Services / Greenpeace / Planet labs (SkySat)

Так, за даними британських аналітиків, до кінця червня 2024 року було збудовано понад кілометр траншей, які забезпечують вогневі точки та захист від прямого вогню. Це укріплення дозволяє доставляти важке озброєння для підтримки військ, включно з бронемашинами, кулеметами та мінометами.

У Greenpeace припускають, що значна мілітаризація території водойми-охолоджувача може бути пов’язана з планами РФ щодо перезапуску ядерних реакторів ЗАЕС:

“Ймовірно, у Росії дійшли висновку, що будівництво вздовж північного берега  це саме те місце, де може бути побудована насосна станція. А отже, будівництво траншей і укріплень може бути передвісником нової насосної станції і російських зусиль з перезапуску реакторів на цьому об’єкті. Численні злочини Росії на ЗАЕС продовжують ескалацію”, – підкреслив старший спеціаліст із ядерних питань Greenpeace Шон Берні.

Нагадаємо, що в червні на окупованій російськими військовими ЗАЕС поблизу ставка-охолоджувача вибухнула міна. Під час вибуху не було жодних фізичних збитків чи потерпілих, а про причини вибуху команда МАГАТЕ не повідомила.

ZMINA детально пояснювала, чому російський ядерний шантаж лишається без відповіді світу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter