Окупанти понад п’ять місяців не віддають рідним для поховання тіла двох вбитих українських підлітків

Дата: 03 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Російські окупанти вже понад п’ять місяців не віддають рідним для поховання тіла двох вбитих ними підлітків з проукраїнською позицією Тіграна Оганнісяна і Микити Ханганова.

Про це заявила голова Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Ольга Решетилова у Скопʼє під час щорічної зустрічі Ради Міністрів ОБСЄ.

Тігран Оганнісян і Микита Ханганов

Правозахисниця закликала ОБСЄ втрутитися в ситуацію й домогтися від РФ повернення тіл підлітків.

Першим, хто відреагував на цей заклик, став посол США Майкл Карпентер.

“Ми закликаємо російську владу повернути тіла українських підлітків Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова в окупованому Бердянську”,написав він на своїй сторінці у соцмережі Х.

МІПЛ звернулася до представників інших держав–членів ОБСЄ доєдналися до цієї ініціативи й тиснути на Росію всіма можливими способами.

Про вбивство двох підлітків із проукраїнською позицією Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова стало відомо 25 червня з повідомлень окупаційної влади Бердянська. За даними МІПЛ, їх вбили російські снайпери.

До цього хлопців уже затримували за “антиросійську діяльність”. МІПЛ писала про цю справу в матеріалі “Росіяни планують судилище над українськими дітьми. 16-річним Тіграну Оганнісяну та Микиті Ханганову погрожують 20 роками вʼязниці”.

За словами правозахисниці, слідчі слідкому РФ готували справу до суду, обвинувачуючи підлітків у підготовці диверсії.

Європарламент 15 червня 2023 року ухвалив резолюцію щодо українських підлітків, вимагаючи відпустити їх з окупованої території. Після цього обвинувачення їм розділили: Микиту мали обвинуватити в крадіжці, Тіграна – в диверсії.

Окупанти дозволили 27 липня батькам вбитих дітей побачити їхні тіла та організувати прощання. Хлопців мали поховати 29 червня, але похорон так і не відбувся.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter