Окупанти планують виселяти проукраїнських активістів із Херсонщини й Запоріжжя

Дата: 16 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Ватажки окупаційної влади Херсонської та Запорізької областей підписали “укази”, які передбачають примусове видворення з регіонів за “екстремістську діяльність” впродовж доби.

Про це повідомляє російський “Інтерфакс”.

Фото: УНІАН

Відтак, забороняються будь-які прояви “екстремістської діяльності”. До неї належать, зокрема, перешкоджання роботі “адміністрації”, соціальних структур та підприємств, дискредитацію окупаційних “органів влади” та збройних сил РФ, поширення “завідомо неправдивої” інформації про них.

Також відповідальність передбачена за “виправдання тероризму, використання нацистської атрибутики та екстремістських організацій”, порушення соціальної, расової, національної чи релігійної ворожнечі, проведення не погоджених з окупаційною адміністрацією публічних заходів, виготовлення “екстремістських” матеріалів та їх фінансування, а також створення “загрози суспільній безпеці” в інших формах.

Так званий голова тимчасових адміністрацій Херсонської області Володимир Сальдо, згідно з яким до осіб, що вчиняють такі дії, як міру покарання може бути застосоване примусове видворення за межі території Херсонської області. Рішення про примусове видворення приймається військовим комендантом та виконується протягом 24 годин.

Пізніше аналогічний “указ” опублікував і так званий голова тимчасової адміністрації Запорізької області Євген Балицький.

“Щоб бути гуманними й не застосовувати до них методів, які застосовує Україна, я підписав указ, завдяки якому ми зможемо людей, які належать до проукраїнської ультраправої структури, таких як “Правий сектор”, щоб їх люди просто не прибили на території… Ми просто будемо таких людей виселяти за стрічку.

Привозимо до Василівки, де у нас здійснюється пропуск із Україною, видаємо паспорт – і в один кінець. Будь ласка, далі їдьте собі до Луцька, до Польщі, де вам буде зручніше, там ведіть свою діяльність. Але тут у нас мирному життю заважати ніхто не буде. І такі приклади у нас уже є, ми скоро про це говоритимемо”, – написав Балицький.

Також він заявив, що виселятимуть й тих людей, які знали, що їхні друзі, знайомі чи родичі здійснюють “екстремістську діяльність”, але не повідомили про це окупаційну владу.

Як відомо, що на тимчасово окупованих територіях України зросла кількість обшуків українців. Військові РФ шукають людей з проукраїнською позицією та погрожують їм.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter