Окупанти обстріляли зупинку громадського транспорту в Херсоні, є загиблі та поранені

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У вівторок, 21 лютого, російські військові вдарили по зупинці громадського транспорту в Херсоні, де в той момент перебували люди. Станом на 15:40 відомо про пʼятьох загиблих та 16 поранених.

Про це повідомляють керівник Офісу президента України Андрій Єрмак та Херсонська ОВА

Фото із соцмереж Володимира Зеленського

“Тим часом росіяни продовжують воювати з мирними людьми. Обстріл з РСЗВ. Шестеро загиблих, є поранені люди. Пошкоджені будинки, зупинка транспорту… Вони просто йшли в справах, на роботу, купували щось у місті”, – написав Єрмак. 

Керівник ОП уточнив, що обстріл відбувся під час промови президента РФ Володимира Путіна

Наразі відомо, що 16 цивільних дістали поранення. Серед них 16-річна дівчина, у якої діагностували мінно-вибухову травму та множинні уламкові поранення обличчя і кінцівок. Її госпіталізували в стані середньої важкості.

Фото із соцмереж Володимира Зеленського

В обласній військовій адміністрації додали, що окупанти поцілили й на територію автопарку: там поранення дістали двоє людей. В одному з будинків через влучання російських боєприпасів жінка отримала травми у власній квартирі.

Боєприпаси розірвалися й поблизу закладів охорони здоров’я та інфраструктурних об’єктів. Будівлю медустанови пошкоджено.

Також окупанти обстріляли будівлю Херсонобленерго, є потерпілий.

У місцях влучань палають гаражі та автівки. Поблизу площі Свободи уламок снаряда пошкодив автомобіль, внаслідок чого поранення дістав чоловік. 

Фото із соцмереж Володимира Зеленського

На обстріл Херсона відреагував і президент України, зазначивши, що є влучання в автопарк, житлові масиви, багатоповерхівку. 

“Російська армія масовано обстрілює Херсон. Вчергове нещадно вбиває мирне населення. Мої співчуття всім, хто втратив рідних. Світ не вправі ні на хвилину забувати, що російська жорстокість та агресія не мають меж. Держава-терорист відповідатиме за всі свої нелюдські злочини проти нашого народу й України”, – написав Володимир Зеленський

Напередодні ZMINA писала, що внаслідок обстрілу з боку російських військових забороненими фосфорними боєприпасами села Бургунка на Херсонщині загинули троє людей, восьмеро отримали поранення. Серед них троє дітей, двоє з яких лишилися сиротами.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter