Росія призупиняє участь у договорі зі США, що обмежував кількість ядерних боєзарядів

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Росія призупиняє свою участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння. 

Про це повідомив президент Росії Володимир Путін під час оголошення послання Федеральним зборам 21 лютого. 

Фото: ЕРА

Документ визначав, що кожна з країн може мати не більш ніж 800 носіїв ядерної зброї та не більш ніж 1550 боєголовок. Також він регулював взаємні перевірки на базах міжконтинентальних балістичних ракет, базах стратегічних підводних човнів та авіабазах стратегічної авіації, у місцях завантаження, складування, ремонту та на випробувальних полігонах.

Востаннє дію договору продовжували на п’ять років у 2021-му: тоді його підписали Путін та президент США Джо Байден. Весь минулий рік йшли розмови щодо відповідальної за подовження договору комісії, засідання якої Росія відкладала. 

Путін, повідомляючи про призупинення участі РФ в договорі, аргументував цей крок тим, що США нібито ведуть розроблення нових типів ядерних боєприпасів. 

“Якщо США проведуть випробування, то й ми проведемо. Ні в кого не має бути ілюзій, що глобальний стратегічний паритет може бути зруйнований”, – додав він.

За час повномасштабного вторгнення в Україну Путін уже декілька разів погрожував світу ядерною зброєю. 

Нагадаємо, що торік влада Казахстану закликала світ розробити поетапний план повної ліквідації ядерної зброї до 2045 року. Автори ідеї не приховують, що задуматися про колективну вразливість людства спонукала війна Росії в Україні й нові загрози застосування ядерної зброї.

За останніми оцінками Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), ризик застосування ядерної зброї у світі досяг найвищого рівня з часів Холодної війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter