Окупанти готуються до “евакуації” музейних цінностей з Криму – ЦНС

Дата: 16 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Департамент окупаційної адміністрації Криму, відповідальний за історичні артефакти та об’єкти культури на півострові, наказав підлеглим установам готувати музейні цінності до “евакуації”.

Про це пише Центр національного спротиву (ЦНС) з посиланням на лист так званого мінкульту Криму на адресу керівників музейних установ півострова.

Ластівчине гніздо в Криму. Фото з відкритих джерел

У листі не вказані причини та місця ймовірного вивезення цінностей. У ЦНС вважають, що найбільш цінні екземпляри перевезуть з окупованого Криму до Росії.

У листі, який опинився в розпорядженні ЦНС, зокрема, йдеться про необхідність уточнити перелік “місць евакуації цінностей” на випадок катастроф або воєнних дій. Перелік таких місць згідно з законодавством Росії мав бути затверджений раніше, але уточнити інформацію адміністрації музеїв просять через новий “лист мінкульту РФ”. Час на відповідь – до 1 липня 2024 року.

Один пункт листа прямо свідчить про те, що частину пам’яток культури та історії вивозитимуть саме за межі півострова.

Джерело: Центр національного спротиву

Лист мінкульту РФ, який змусив окупаційну адміністрацію звертатися до музейників, також є у розпорядженні ЦНС, але наразі його неможливо опублікувати через наявність чутливої інформації, уточнили в ЦНС. У Центрі стверджують, що він свідчить про те, що росіяни намагаються пришвидшити процеси типологізації та оцінки музейних артефактів у Криму, а музейники створюють електронні реєстри творів мистецтва та пам’яток історії та передають інформацію до електронного музейного фонду РФ.

Підписаний цей лист “заступником міністра культури” Андрієм Ростенком, колишнім очільником окупаційної адміністрації Ялти.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Криму відкрили виставку, експонатами якої є знахідки з Кам’яної Могили – памʼятки, що розташована на тимчасово окупованій території Запорізької області. Їх окупанти викрали та вивезли на початку 2023 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter