Окупанти додали до списку терористів подружжя із Запорізької області та 75-річного кримчанина

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Росфінмоніторинг додав до переліку терористів та екстремістів подружжя українців, Оксану Шевченко та Володимира Боднаря із Запорізької області, та жителя Криму Володимира Ананьєва: ФСБ обвинувачує їх у підготовці замаху на “представників органів влади” окупованого Криму.

Про це повідомив Центр журналістських розслідувань з посиланням на перелік Росфінмоніторингу та відкриті джерела.

45-річну Оксану Вікторівну Шевченко, уродженку Мелітопольського району Запорізької області, внесли до переліку як екстремістку. ФСБ обвинувачує її та 50-річного жителя Запоріжжя, цивільного чоловіка Шевченко, Володимира Анатолійовича Боднаря, в нібито підготовці підриву авто з кортежу неназваного “керівництва Криму” в лютому 2023 року.

Постановний сюжет ФСБ про затримання українців з’явився в російських ЗМІ в лютому 2024 року. Окупанти повідомили, що Боднаря 2022 року нібито завербували співробітники СБУ й наказали перевезти до Мелітополя міну німецького виробництва.

У травні 2023 року подружжя начебто провезло міну в газовому котлі через численні блокпости до окупованого Криму і сховало її в орендованому гаражі.

Третьою особою цієї фальсифікованої справи став 75-річний кримчанин Володимир Васильович Ананьєв, родом з Івано-Франківщини. У нього нібито виявили ще один вибуховий пристрій великої потужності на основі пластиду.

Стосовно всіх трьох ФСБ відкрила кримінальні справи за статтями про замах на вчинення теракту і незаконний обіг вибухових речовин або вибухових пристроїв.

Нагадаємо, що, за даними українських правозахисників, у Криму з 2014 року щонайменше 16 громадян України засудили за звинуваченнями в “шпигунстві” та “диверсіях”. Серед них – позаштатний журналіст Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода) Владислав Єсипенко.

Крім того, у списку “Кримської правозахисної групи” фігурують Андрій Захтей, Володимир Дудка, Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков, Геннадій Лемешко, Леонід Пархоменко, Костянтин Давиденко, Дмитро Долгополов, Ганна Сухоносова, Юнус Машаріпов, Іван Яцкін, Костянтин Стеценко (Худолій).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що так званий “Верховний суд ДНР” засудив асистента з безпеки спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні 56-річного Вадима Голду до 14 років увʼязнення в колонії суворого режиму за нібито шпигунство на користь України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter