Наслідки пропаганди: вивезений з Лисичанська до Білорусі підліток розповів, як “укропи” стріляли в нього з танка

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися

За два роки окупації та 10 років російської пропаганди діти з тимчасово окупованих регіонів Донецької та Луганської області вже самі розповідають про злих “укропів”, які хочуть їм нашкодити, а також про утиск російської мови, нацистів і Бандеру. Тобто транслюють усі наративи російської пропаганди.

Зокрема, це демонструє інтерв’ю лисичанського підлітка білоруському державному ЗМІ.

Святослав Ричков. Джерело: білоруське державне ЗМІ

15-річний Святослав Ричков – один з дітей, яких напочатку травня привезли на “реабілітацію” до Могильовського санаторію “Дубровенка” в Білорусі. Хлопець має осколкове поранення в легені, й через це в нього погано працює рука. За його словами, нібито так його українські військові привітали з “Днем Побєди”:

“Біля магазину стояв танк ЗСУ, він вистрілив у наш паркан, я не встиг зреагувати. Вибух – і я перестав відчувати руку”. 

Хлопець також стверджує, що “укропи” до нього навіть швидку не пускали й казали “нехай помирає”.

Водночас поранення Святослав отримав 9 травня 2022 року. Саме тоді, коли росіяни активно обстрілювали Лисичанськ та мінували його. 

До того ж мати Святослава Єлєна в інтерв’ю іншому білоруському державному ЗМІ, розповідаючи про поранення сина, жодним чином танк ВСУ не згадує, натомість вона каже, що це була ракета:

“Ракета впала на п’ять будинків вище, ніж ми. Снаряд зачепив сусідів. Син закричав: “Мамо, мені руку відірвало!”

Вона також нічого не говорить про те, що військові не пускали медиків до сина. Натомість вона каже, що спочатку сама думала, що поранення поверхове і потребуватиме нескладної медичної допомоги, але потім у лікарні хлопцю зробили комп’ютерну томографію та виявили уламки. 

Згадав підліток і про утиск російської мови та нав’язування нібито нацистської ідеології:

“У мене російська була один раз на тиждень, більшість книжок українською мовою. Історію України я навіть не відкривав. Там усе перероблено: у них Бандера – велика людина, хоча він і співпрацював з нацистами”.

Нагадаємо, вперше Лисичанськ був окупований на початку війни, у травні 2014-го. Але тоді під владою російських військ він пробув лише до липня 2014 року. Вдруге росіяни встановили там контроль у липні 2022 року. Відтоді місто контролює окупаційна влада.

Цьогоріч, у травні, до білоруського Гомеля на місяць привезли дітей з інвалідністю віком від 10 до 17 років з окупованих Росією територій Луганської та Донецької областей. Офіційна причина приїзду – “реабілітація”. Однак серед відпочинку, майстер-класів та екскурсій Мінськом була передбачена також участь у параді до 9 травня.

Як писала ZMINA раніше, керівництво Білорусі долучилося до мілітаризації та асиміляції українських дітей. Їх влаштовують у військово-патріотичні табори, розповідають їм про українських націоналістів, які організували терор і продовжують його вже дев’ять років, та добрих росіян, які всіх “спасають”.

Також є ймовірність, що до мілітаризації українських підлітків у Білорусі долучають найманців з ПВК “Вагнер”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter