У Білорусь для участі в параді привезли дітей з окупованих територій, травмованих російськими обстрілами

Дата: 15 Травня 2024
A+ A- Підписатися

До кінця травня в Гомелі перебуватимуть діти з інвалідністю віком від 10 до 17 років з окупованих Росією територій Луганської та Донецької областей. Офіційна причина приїзду – “реабілітація”. Однак серед відпочинку, майстер-класів та екскурсій Мінськом була передбачена також участь у параді до 9 травня.

Про це ZMINA дізналася, досліджуючи білоруські державні ЗМІ.

Фото: білоруське державне ЗМІ

Підлітків до Білорусі привезли 8 травня, напередодні святкування російського дня перемоги. Серед них і 15-річний Святослав з Лисичанська, який отримав травму 9 травня 2022 року. Саме тоді, коли росіяни активно обстрілювали місто та мінували його.

Як заявила представниця благодійного фонду Олексія Талая Юлія Малова, на дітей чекає насичена програма:

“Заплановано зустрічі з тренерами з паралімпійського спорту, творчі майстер-класи, участь у святковому параді 9 травня”.

Зустрівся з дітьми й сам Талай – людина, яка відповідальна за вивезення українських дітей до Білорусі. Він пообіцяв і надалі ними “опікуватись”. 

“Ми зараз готуватимемо їх до вибору на довгострокову перспективу. Ми добиратимемо відповідних фахівців і, зокрема, займатимемося з цими дітьми дистанційно”, – заявив Талай.

Однак не лише Олексій Талай займається переміщенням українських дітей. Перебування їх у Білорусі цього разу підтримали голова ради Республіки Білорусь Наталія Качанова та спікер ради федерації Росії Валентина Матвієнко. Своєю чергою радниця окупаційного “голови Донецької області з прав дитини” Елеонора Федоренко заявила, що вони планують вивозити нові групи дітей:

“Я вже планую нову групу, я вже добираю нових дітей, нові сім’ї, нові історії”.

До речі, встановити, скільки всього дітей з інвалідністю зараз перебувають у Могилевському санаторії “Дубровенка”, неможливо. Адже в різних джерелах називається різна кількість: одні пишуть про шість, другі про десять, а треті – про шістнадцять дітей.

Загалом в Україні залученість Олексія Талая розглядають як один з багатьох епізодів у контексті незаконного переміщення українських дітей на тимчасово окуповану територію України та подальшого вивезення до Росії через Білорусь. Тож його діяльність є предметом кримінального провадження.

Як писала ZMINA раніше, керівництво Білорусі долучилося до мілітаризації та асиміляції українських дітей. Їх влаштовують у військово-патріотичні табори, розповідають їм про українських націоналістів, які організували терор і продовжують його вже дев’ять років, та добрих росіян, які всіх “спасають”.

Також є ймовірність, що до мілітаризації українських підлітків у Білорусі долучають найманців з ПВК “Вагнер”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter