В окупованому Криму незаконний “суд” відмовився повертати матеріали справи правозахисника Абдурешита Джеппарова на дослідування

Дата: 06 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “Білогірський районний суд” тимчасово окупованого українського Криму відмовився повертати на дослідування матеріали справи правозахисника Абдурешита Джеппарова, якого звинувачують в адмініструванні сторінки громадського руху “Qirim Gayesi” (“Кримська ідея”) та “зловживанні свободою масової інформації”.

Про це інформує “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката правозахисника Рефата Юнуса.

Абдурешит Джеппаров

Також “суд” відмовив у тому, щоб сторона захисту отримала інформацію з “правоохоронних органів”, яка доводить, що Джеппаров “винний”. За словами Юнуса, це мало допомогти для обґрунтування позиції захисту в “суді”.

Окупаційний “суд” не встиг розглянути справу кримського татарина повністю та продовжить процес 2 жовтня 2023 року.

Своє обвинувачення кримський Абдурешит Джеппаров називав “фарсом”.

“Мабуть, поки що доведеться це перетерпіти. Це надумана стаття, надумане обвинувачення. Суддя, як суфлер, нагадує свідку (що відповісти. – Ред.) – це дуже награно”, – прокоментував кримський правозахисник. 

Абдурешит Джеппаров упевнений, що його визнають винним та оштрафують.

Нагадаємо, уранці 25 квітня 2023 року в будинку правозахисника Абдурешита Джеппарова росіяни провели черговий обшук, після якого його відвезли до незаконного “управління ФСБ”. Згодом його затримали так звані співробітники “центру протидії екстремізму”, які склали на нього протокол за ст. 19.3 КпАП про невиконання законних вимог співробітника поліції.

Окупанти заявили, що Джеппаров нібито під час обшуку перешкоджав вилученню ноутбука. Правозахисник заперечив обвинувачення, заявивши, що обшук відбувається в його житлі не вперше і він знає, як поводити себе під час обшуку. Незаконний “білогірський районний суд” того ж дня визнав його винним та призначив 12 діб адміністративного арешту. 

Після відбування адміністративного арешту росіяни випустили кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова, 7 травня 2023 року

7 липня 2023 року окупанти призначили покарання у вигляді адміністративного штрафу в розмірі 45 тисяч рублів за “дискредитацію російської армії” через публікацію невідомих на сторінці інформаційної ініціативи “Qirim Gayesi”. Правозахисник відкидає ті обвинувачення. 

Українська правозахисна спільнота розглядає затримання Абдурешита Джеппарова як складову систематичного та широкомасштабного переслідування кримських правозахисників і активістів, яке триває від самого початку тимчасової окупації Кримського півострова.

Qirim Gayesi – правозахисна організація, яка моніторить становище прав людини в Криму і публікує огляди порушень міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованому Росією українському півострові та новини про тамтешні порушення прав людини. 

У квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари в Криму і особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter