Окупаційний суд Криму запросив по сім років ув’язнення свідкам Єгови Сергію Парфеновичу та Юрію Геращенку

Дата: 30 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Окупаційний суд Криму запросив по сім років ув’язнення свідкам Єгови Сергію Парфеновичу та Юрію Геращенку з Красногвардійського за нібито “організацію діяльності екстремістської організації”.

Про це пише Кримська правозахисна група (КПГ).

Джерело: crimeahrg.org

Обвинувачувані під час засідання вкотре наголосили на неспроможності висунутого проти них звинувачення.

Наступне засідання у справі заплановане на 1 липня, “суддя” – Валентин Шукальський.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року озброєні окупанти провели обшук у помешканні родини Сергія Парфеновича, батька шістьох дітей. Після цього чоловіка затримали та відвезли на допит до Сімферополя. Він провів два дні в ізоляторі тимчасового тримання та півтора місяця в СІЗО, потім його перевели під домашній арешт. Справу вів “слідчий” В. А. Новіков, він звинуватив Парфеновича в організації діяльності екстремістської організації.

Звинувачення в межах цієї справи у березні 2023 року також висунули Юрію Геращенку. Вже у липні вона надійшла до “суду”. Обом свідкам Єгови винесли ухвалу про заборону певних дій, проте за два тижні знову відправили під домашній арешт.

У грудні 2023-го Геращенку знову винесли ухвалу про заборону певних дій, уточнили в КПГ.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав “Свідків Єгови” екстремістською організацією та заборонив її діяльність на території РФ. 16 серпня 2017 року міністерство юстиції РФ долучило кримські осередки “Свідків Єгови” до списку екстремістських організацій. У 2018 році  окупаційна влада на півострові розпочала переслідування вірян “Свідків Єгови”, порушуючи кримінальні справи. 

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала погіршення на півострові становища зі свободою совісті. З посиланням на українську владу укладачі доповіді повідомляють, що кількість релігійних організацій у Криму зменшилась удвічі після протиправної військової операції РФ із захоплення українського Криму, а “Свідки Єгови” зазнали тотальної заборони.

Лише за 2021 рік, за даними правозахисних організацій, росіяни затримали шість людей за обвинуваченнями в “організації екстремістської організації”, інші затримані перебували під домашнім арештом.  

Європейський суд з прав людини визнав цю заборону та переслідування вірян “Свідків Єгови” незаконними. 

КПГ розцінює ці судові процеси одночасно як порушення прав людини й міжнародного гуманітарного права.

Більше про це читайте в матеріалі ZMINA

“Нетрадиційні”: як у Криму судять свідків Єгови

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter