Окупаційний суд Криму не погодився на перевірку можливого втручання ФСБ в особисту переписку Еміне Зекеряєвої

Дата: 20 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Суддя Кіровського “райсуду” окупованого Сімферополя відмовив у запиті докладної інформації про обліковий запис громадянки України Мадіни Стряпчі у соцмережі “ВКонтакті”: саме через спілкування з нею на кримську татарку Еміне Зекеряєву порушили кримінальну справу щодо неповідомлення про злочин.

Про це пише “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова.

Подружжя Асан та Еміне Зекеряєви. Фото: “Кримська солідарність”

Захист хотів отримати від соцмережі докладну інформацію про обліковий запис Стряпчі, її активність у соцмережі з 2015 року, геолокації, звідки надходили повідомлення та де їх отримували. Як обвинувачена, так і її адвокат впевнені, що у листуванні між жінками є втручання ФСБ РФ.

Під час нинішнього судового засідання допитали саму Еміне та її батька. Вони підтвердили, що співробітники ФСБ щонайменше з 2018 року знають про листування. За версією слідчих, Стряпчі поїхала до Сирії та вступила у збройне формування. Однак кримінальну справу проти неї порушили минулого року, проти Зекеряєвої – лише нинішнього.

Еміне також розповіла суду, що їй не надходила будь-яка інформація про терористичні злочини, що готуються.

Водночас експерт Андрій Мартинкін, свідок з боку звинувачення, заявив, що Зекеряєва “добре розбиралася в терористичних організаціях і була в цьому фахівцем”.

“Викривальних пояснень щодо Еміне він не дав, як і не надав експертних пояснень по суті звинувачення. Він сказав, що підписував те, що йому надали співробітники ФСБ. А саме три картинки, на яких були прапори чорного і білого кольору з шахадою. Чоловік визначив, що чорний прапор – це прапор “Хізб ут-Тахрір”*, білий – “ІДІЛ”. Що це за прапори, звідки ці картинки, експерт не пояснив. Його допит – лише один зі способів переконати суд у конкретних рисах особистості Еміне”, – переконаний Курбедінов.

Мартинкін – кандидат історичних наук, завідувач кафедри історії та міжнародних відносин філії МДУ у Севастополі. Чоловік не вперше виступає експертом з боку звинувачення у справах кримських мусульман. Зокрема, у грудні 2020 року давав свідчення у справі Енвера Топчі, якого також звинуватили у неповідомленні про злочин.

Загалом у справі Зекеряєвої сторони звинувачення та захисту перестали надавати докази та перейшли до дебатів. Одне з останніх засідань перед тим, як суд піде до нарадчої кімнати, відбудеться 26 червня.

У “Кримській солідарності” нагадали, що справи щодо неповідомлення про злочин окупанти порушували вже проти п’ятьох кримських татар. Окрім Зекеряєвої та Топчі, аналогічні звинувачення висували проти Рідвана Умерова, Айдера Кадирова та Айдера Аблякімова.

Нагадаємо, що у серпні 2023 року силовики прийшли з обшуком до батьків 25-річної Еміне Зекеряєвої, яка була у них в гостях. Згодом співробітники ФСБ відвезли її додому, щоб провести обшук там. Нічого не знайшли, а пізніше повідомили Зекеряєву, що вона проходить свідком у кримінальній справі громадянки України, яка нібито поїхала до Сирії й вступила до незаконного збройного формування.

Після обшуку слідчі намагалися розблокувати телефон Зекеряєвої. Вона просила пустити до неї адвоката, але їй не дозволили йому зателефонувати.

У вересні того ж року їй зателефонував невідомий і вимагав, щоб Еміне прийшла до слідчого комітету РФ в Джанкої. Якщо та відмовиться, погрожував, що приїде та відвезе насильно.

У ФСБ у відповідь на запит Курбедінова заявили, що порушень з боку аноніма, що дзвонив, не виявлено.

У листопаді 2023 року проти Зекеряєвої порушили кримінальну справу за статтею 205.6 КК РФ (“Неповідомлення про злочин”). За версією слідства, 2016 року вона спілкувалася у “ВКонтакті” з громадянкою України, яка перебуває на території Сирійської Арабської Республіки, і не повідомила про це листування російські спецслужби та правоохоронні органи.

Співрозмовниця Зекеряєвої, як стверджують слідчі, входила в збройне формування, яке має цілі, що “суперечать інтересам РФ”.

Правозахисники переконані, що справу проти Зекеряєвої порушили задля формування практики доносів звичайними громадянами. Також вони вважають це черговим фактом пригнічення та залякування кримських татар.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Криму 3 квітня мало відбутися перше засідання Кіровського “райсуду” у кримінальній справі жительки міста Старий Крим Еміне Зекеряєвої, звинувачуваної у неповідомленні про злочин. Але свідки обвинувачення на нього не з’явилися.

Про ситуацію в окупованому Криму також читайте у матеріалі ZMINA 

Примус до доносів: у Криму повернулися до практики переслідувань за неповідомлення про злочин

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter