Окупаційна влада Криму говорить про брак ліків на півострові

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов каже, що в Криму з’явився дефіцит 339 найменувань лікарських препаратів.

Про це 18 серпня він сказав під час засідання оперативного штабу щодо ситуації з коронавірусом.

Аксьонов повідомив про проведення ревізії лікарських препаратів.

“Встановлено, що в нас щодо 339 найменувань є дефіцит сьогодні. На сайті “Крим-Фармації” ця інформація за найменуваннями, за термінами доставлення. Кінцевий термін – 1 жовтня: з усіх найменувань усі позиції мають з’явитися на “Крим-Фармації”, щось може бути відсутнім у пунктах роздрібного доставлення, але має бути на складі”, – сказав Аксьонов.

Як відомо, мешканці окупованої території, відповідно до Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, перебувають під спеціальним захистом. Цей документ також покладає низку обов’язків на країну-окупанта. Серед них – “за допомогою всіх наявних засобів […] забезпечувати та підтримувати діяльність медичних та лікарняних установ, а також забезпечувати та підтримувати на окупованій території умови, задовільні з погляду охорони здоров’я та санітарії, зокрема вдаючись до запобігання поширенню інфекційних захворювань та епідемій”.  

Нагадаємо, Кримська правозахисна група ще в грудні 2020 року вказувала на брак необхідних ліків проти пневмонії, спричиненої коронавірусом. Раніше окупаційна влада закликала кримчан в умовах дефіциту ліків не купувати препаратів з материкової частини України.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим висловило стурбованість через ситуацію, яка склалася на півострові у зв’язку зі зростанням кількості хворих на коронавірус і дефіцитом ліків. У відомстві називали її “критичною” в умовах пандемії та закликали “реагувати на виклики, пов’язані з гуманітарною кризою в Криму”.

У квітні окупаційна влада Криму звинуватила Україну в зростанні кількості коронавірусних хворих на півострові. Раніше народний депутат від партії “Голос” Рустем Умєров звинуватив Росію у використанні коронавірусної пандемії проти громадян України в Криму. 

Віцепрем’єр-міністр України, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков раніше говорив, що українська влада готова розгорнути гуманітарні табори на адмінкордоні з Кримом через погіршення ситуації з поширенням коронавірусної інфекції та дефіцитом ліків на півострові.

Після цього перший віцеспікер підконтрольного Кремлю парламенту Криму Юхим Фікс заявив, що Криму і його жителям не потрібна допомога Києва в боротьбі з коронавірусною інфекцією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter