Офіс президента: У дронах, якими Росія атакувала Миколаїв уночі, були іноземні деталі

Дата: 18 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Під час атаки на Миколаїв у ніч на 18 липня російські військові використовували безпілотники, що мали іноземні деталі. 

Про це розповів керівник Офісу президента України Андрій Єрмак

Фото: телеграм-канал “Миколаївський Ваньок”

Новини про те, що в російських безпілотниках знайшли іноземні деталі, почали ширитися з ранку 18 липня в місцевих телеграм-каналах, але невдовзі їх видалили. 

Разом з повідомленнями публікували світлину, яку згодом опублікує і Єрмак. 

На фото є назва фірми – Tillotson, яку заснували 1914 року в штаті Огайо, США. Нині підприємство працює в США, Китаї, Ірландії та Аргентині. На деталі також видно позначку “Зроблено в Ірландії”. 

“Карбюратор, як і ще сотні деталей, зроблені в країнах Заходу та Азії. Часто росіяни затирають серійні номери в іноземних компонентах… Росія багато років купувала іноземні технологічні продукти, але зараз, коли вони стають знаряддям убивства людей, тероризму та геноциду, це не може продовжуватись. Якщо в нових “шахідах” та ракетах зараз є західні чи азійські комплектуючі – обмежень замало”, – прокоментував Єрмак світлину та закликав світ до нових санкцій. 

Керівник Офісу президента додав, що разом з партнерами надає рекомендації, які саме обмеження можна запровадити і який контроль посилити. 

“Зовсім скоро ми побачимо нові кроки від наших партнерів”, – запевнив він. 

Росія – лідерка у світі з кількості накладених санкцій і обганяє Іран та Північну Корею. Із 24 лютого минулого року, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, стосовно країни ввели вже понад 13,8 тисячі обмежень.

Нагадаємо, що для того, щоб створювати, наприклад, нові безпілотники “Орлан”, Росія закуповує в обхід санкцій західні комплектувальні.

У снаряді використовують компоненти від американських Altera і Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, європейських STMicroelectronics, NXP Semiconductors, а також японських Renesas Electronics та Saito Seisakusho. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter