Росія попри санкції закупила у західних фірм деталі для дронів “Орлан” – розслідування

Дата: 16 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Російська компанія “Спеціальний технологічний центр”, що виробляє безпілотники, досі отримує західні комплектуючі для дрона “Орлан-10”. Посередники у США, Китаї та Росії допомагають їй обходити обмеження.

Про це йдеться у спільному розслідуванні видань “Важные истории“, “Reuters” і “Британський інститут оборонних досліджень” (RUSI), повідомляє “Радіо Свобода“.

За даними Британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI), в “Орлані” використані компоненти від американських Altera і Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, європейських STMicroelectronics, NXP Semiconductors, японських Renesas Electronics та Saito Seisakusho.

Жодна з цих компаній не повинна зараз постачати свої запчастини  російській оборонній промисловості. Але між західними постачальниками і російським одержувачем вибудували ланцюжок посередників. Вивчивши фінансові та митні документи, пов’язані з виробником “Орланів”, розслідувачі розкрили цей ланцюжок.

Один із власників петербурзької компанії “Спеціальний технологічний центр” (СТЦ) Олексій Терентьєв заявив, що наслідків санкцій компанія не помітила – навпаки, стала “більш авторитетною”.

Із січня до жовтня 2022 року СТЦ, який перебуває під санкціями, через посередників придбав західних складників на суму понад 25 мільйонів доларів, стверджують журналісти і співробітники Британського інституту оборонних досліджень.

У версії дрона “Орлан-10” широко використовується мікроелектроніка американських Analog Devices, Texas Instruments, компанії Xilinx (належить AMD) та тайванської Getac, а також японські двигуни Saito.

У розслідуванні йдеться, що частину іноземних компонентів для виробництва дронів (приблизно на 300 мільйонів рублів з січня до травня) СТЦ закупила у російської мережі “Сітілінк”. Ще один постачальник електроніки – петербурзька компанія “СМТ-Айлогік”. Таким чином СТЦ забезпечила цій фірмі 80% виручки торік.

“СМТ-Айлогік” отримувала західні компоненти від фірми Asia Pacific Links (Гонконг). З початку війни в Україні, за їхніми даними, закупівлі становили приблизно 6 мільйонів доларів. Номінальний власник Asia Pacific Links – громадянин Росії Антон Трофімов.

Крім того, компоненти для “Орланів” “СМТ-Айлогік” купувала у американської компанії Ik Tech. Її також заснував росіянин із американським громадянством, якого звати Ігор Каждан. З 2018-го до 2021 року він поставив майже 1400 процесорних модулів GUM3703FEBY, знайдених після російських обстрілів в Україні серед уламків “Орланів”.

У лютому, за два тижні до російського вторгнення, Каждана заарештували за звинуваченням у контрабанді продукції військового та подвійного призначення до Росії. Він зізнався, що почав вести бізнес із російськими фірмами у 2016 році “в обхід експортних обмежень”.

Як відомо, Росія використовує “Орлани” з 2014 року для розвідки та наведення вогню. Крім цього, з дронів можуть перехоплювати переговори та глушити мобільний звʼязок. Також із “Орланів” розсилали пропагандистські повідомлення українським військовим.

Напередодні газета The Wall Street Journal з посиланням на політичних радників Пекіна повідомила, щолідер Китаю Сі Цзіньпін в останні тижні доручив уряду налагодити тісніші економічні відносини з Росією.

Наміри КНР передбачають збільшення китайського імпорту російської нафти, газу і сільськогосподарських товарів, посилення енергетичного партнерства в Арктиці та збільшення китайських інвестицій у російську інфраструктуру, як-то залізниці й порти.

Крім того, Росія та Китай здійснюють усе більше фінансових операцій у рублях та юанях, а не в євро чи доларах, що допомагає захистити обидві країни від можливих майбутніх санкцій Заходу та ввести китайську валюту в ширший обіг.

Нагадаємо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію Сходом і планує повне знищення України.

1 грудня президент США Джо Байден заявив, що наразі не має наміру говорити з російським візаві Володимиром Путіним, але готовий це зробити, якщо той справді виявить зацікавленість у припиненні розв’язаної ним війни в Україні, а саме – якщо виведе війська з України.

Кремль заявив, що не готовий прийняти умови для перемовин з Вашингтоном, які озвучив президент США Джо Байден.

Із 24 лютого 2022 року до 20 листопада 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 16 784 випадки загибелі або поранення цивільних осіб в Україні: 6 595 загиблих і 10 189 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Наслідки російського вторгнення в м. Тростянець Сумської області, липень 2022 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.
 
Після обстрілів, зокрема Сергіївки на ОдещиніКременчука на ПолтавщиніЧасового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних, влада України закликає визнати Росію державою-терористом та виключити з Радбезу ООН.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter