Офіс Омбудсмана виявив численні порушення прав людини у Львівському геріатричному пансіонаті

Дата: 17 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Львівському геріатричному пансіонаті працівники Офісу Омбудсмана виявили порушення санітарно-гігієнічних норм та порушення права підопічних розпоряджатися власними коштами.

Про це повідомив Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець

Фото: Омбудсман України

Так, працівники зафіксували, що підопічні пансіонату не надають письмову усвідомлену згоду на лікування. Відбувається й порушення права підопічних володіти, користуватись і розпоряджатися власними коштами. 

Крім того, адміністрація закладу не організовує проведення огляду підопічних лікарсько-консультативною комісією, а також відсутні комплексні заходи з реабілітації та фізіотерапії. 

Також Омбудсман повідомив про недотримання принципу безбар’єрності, відсутність доступу до питної води, порушення санітарно-гігієнічних норм та встановленої норми житлової площі з розрахунку на одного підопічного. 

Фото: Омбудсман України

Лубінець додав, що задля усунення порушень прав і свобод підопічних цього закладу він скерує до компетентних органів відповідні листи та акти реагування.

Нагадаємо, що в Україні під час повномасштабного російського вторгнення міжнародні та волонтерські організації взяли на себе підтримку деяких психоневрологічних та геріатричних закладів.

Так, на Волині Товариство Червоного Хреста України та волонтери повністю сплачують комунальні послуги шести таких закладів, а психоневрологічним інтернатом на Рівненщині опікуються будівельники-волонтери, які провели ремонт мереж та приміщень.

Однак під час надзвичайного стану особливо гостро постає питання забезпечення прав людини для осіб з інвалідністю, які проживають в інтернатних установах та інших місцях несвободи. Наразі експерти наголошують на важливості реформування інтернатної системи та пошуку якісної альтернативи, яка відповідала б нормам Європейського Союзу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter