Офіс генпрокурора вимагає закрити аварійний Херсонський слідчий ізолятор

Дата: 15 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Заступник генерального прокурора Олексій Симоненко видав вказівку міністру юстиції Денису Малюсьці з вимогою негайно розв’язати питання щодо припинення експлуатації аварійних приміщень Херсонського слідчого ізолятора.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора. 

Херсонське СІЗО в березні поточного року. Фото: Офіс Омбудсмана

Про численні факти порушень прав громадян та неналежні умови тримання в ізоляторі вже повідомляла Омбудсман. Так, у корпусі № 1 установи в березні поточного року монітори її офісу виявили 400 осіб за планового наповнення у 277. Також виявилося, що в’язні не можуть отримати в СІЗО медичну допомогу, адже там немає стаціонарного відділення. Через це людей, які хворіють на соматичні хвороби, лікують прямо в камерах. Повідомляли й про факти безоплатної праці засуджених.

Для тримання в’язнів у Херсонському СІЗО, як зазначили в Офісі генпрокурора, фактично працює лише один корпус, однак і його використання вже неможливе. У 2014-му аварійними визнали корпуси № 2 та 3, а людей, яких там утримували, перевели до Північної та Дар’ївської колоній. Те саме планують зробити й з в’язнями, яких сьогодні тримають у корпусі № 1. 

Херсонське СІЗО в березні поточного року. Фото: Офіс Омбудсмана
Заступник генерального прокурора Олексій Симоненко під час перевірки ізолятора. Фото: Офіс генерального прокурора

“Їх можна перевести, зокрема, до дільниць слідчого ізолятора при ДУ “Північна виправна колонія № 90”, де перебуває 92 ув’язнених за наявності 140 місць, а також ДУ “Дар’ївська виправна колонія № 10″, ліміт якої становить 110 осіб, а фактично тримається 55 узятих під варту осіб. Також їх можливо розмістити в Миколаївському та Одеському слідчих ізоляторах”, – розповів заступник генерального прокурора Олексій Симоненко.

В Офісі генерального прокурора зазначили, що поточного року внесли вже понад 3 тисячі документів реагування після перевірок, за результатами розгляду яких більш ніж 2,2 тисячі посадовців притягнули до відповідальності.

Нагадаємо, що вже цьогоріч Мін’юст може закрити скандальну Бердянську колонію, відому жорстоким поводженням з в’язнями та зґвалтуванням атовця. Ситуація в установі раніше вже привертала увагу журналістів, які навіть зняли про неї документальний фільм: його подивилися понад мільйон разів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter