Офіс генпрокурора розслідує ракетний удар по центру Чернігова: є версія, що драмтеатр не був основною ціллю росіян

Дата: 20 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора у межах розслідування ракетного удару по центру Чернігова 19 серпня висунув версію, що основною ціллю росіян був не драмтеатр, а люди поруч із ним. 

Як пише “Бабель”, про це в ефірі телемарафону 20 серпня повідомив керівник департаменту протидії злочинам, які вчинили в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов.

Наслідки російського обстрілу центру Чернігова 19 серпня 2023 року. Джерело: пресслужба поліції Чернігівської області

Бєлоусов зазначив, що окупанти використали ракету “Іскандер-М”, що має кілька налаштувань. Вона була налаштована таким чином, що підірвалася в повітрі: це робиться для того, щоб збільшити максимальне ураження живої сили на відкритій місцевості.

“Драмтеатр, безумовно, також отримав пошкодження, але є припущення, що основна сила вибуху була спрямована на оточуючих людей”, – уточнив він.

Прокуратура встановлює особи росіян, відповідальних за рішення завдати удару по центру міста, і тих, які безпосередньо це зробили. Водночас слідчі відпрацьовують версію про те, що удар могли навести російські агенти на території України.

За словами очільника Чернігівської ОВА Вʼячеслава Чауса, організатори виставки у драмтеатрі звернулися з листом про те, що будуть проводити закриту зустріч представників бізнесу і волонтерів, і попросили забезпечити охорону громадського порядку та медичне чергування.

“Захід не передбачав залучення глядачів. Зараз із цього питання тривають слідчі дії, слідчі встановлять всі обставини”, – сказав чиновник.

Він наголосив на тому, що після оголошення повітряної тривоги організатори й учасники спустилися в укриття. Серед учасників виставки дуже мало постраждалих, більшість постраждалих – люди, які перебували поруч на вулиці, або проїжджали у транспорті.

Нагадаємо, 19 серпня приблизно об 11:30 російські війська, попередньо, ракетою типу “Іскандер” завдали удару по центру Чернігова, зруйнувавши будівлю обласного драмтеатру, пошкодивши навколишні адміністративні будівлі, житлові будинки та транспортні засоби.

Семеро людей загинули. Один із загиблих – монітор офісу благодійного фонду “Право на захист” Володимир Василенко. Його колега Наталя отримала поранення.

Станом на ранок 20 серпня 41 людина залишалася в лікарні – їм надавали медичну допомогу. Ще 15 постраждалих медики прооперували. Загальна кількість постраждалих через ракетний удар щонайменше 148 людей.

Внаслідок обстрілу в місті пошкоджені понад 500 помешкань – це більш як 60 будинків, розташованих поряд із місцем, куди поцілила російська ракета.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter