Нацполіція має створити підрозділи, що розслідуватимуть злочини російської агресії – Офіс генпрокурора

Дата: 09 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Офіс генпрокурора ініціює створення підрозділів органів досудового розслідування, які мають працювати над міжнародними злочинами, що сталися під час російсько-української війни, і доводити загальний та ефективний контроль Росії над збройними формуваннями на Донбасі. 

Про це під час експертного обговорення “Правосуддя заради майбутнього: правовий шлях для України в умовах збройного конфлікту” заявив начальник управління Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора Андрій Лещенко.

“Зараз – дивна ситуація, коли в органах прокуратури є спеціалізований підрозділ, що здійснює процесуальне керівництво та загальну організацію п’яти кримінальних проваджень, пов’язаних зі збройною агресією Росії, а в органах досудового розслідування цього немає. Ми ініціюємо питання про створення таких органів, щоб туди дібрали слідчих, яких потім навчать норм міжнародного права”, – цитує Андрія Лещенка кореспондент видання ZMINA

Водночас він позитивно оцінив створення окремих управлінь в Офісі генерального прокурора, що розслідують справи, пов’язані з міжнародним збройним конфліктом в Україні. Це сприяло, за його словами, збільшенню зареєстрованих у ЄРДР кримінальних проваджень такої категорії.

“Ми намагаємося спрямувати наші зусилля на те, щоб кожне порушення міжнародного гуманітарного права знайшло відображення в кримінальних провадженнях. Не зважаючи, коли і ким вони були вчинені. Навіть події 2014 року вносяться до ЄРДР”, – сказав Андрій Лещенко.

Окрім цього, він повідомив, що через Кримінальний процесуальний кодекс прокурори обмежені у виборі механізмів та способів розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних з російською агресією. Він висловився також за ухвалення законопроєкту про воєнних злочинців №2689.

“Нинішня редакція статті про воєнний злочин у Кримінальному кодексі бланкетна. Тобто вона відсилає до низки джерел міжнародного гуманітарного права. Це призводить до того, що прокурори та слідчі без досвіду розслідування таких справ не знають, до яких джерел звертатися, щоб зрозуміти, чи є ті чи інші діяння кримінально карними”, – пояснив Андрій Лещенко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter