Один із затриманих членів білоруської Координаційної ради опозиції оголосив голодування

Дата: 18 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Член Координаційної ради білоруської опозиції та адвокат Максим Знак оголосив голодування. 

Про це повідомляє TUT.by.

За словами адвоката опозиціонера Дмитра Лаєвського, Знак розпочав голодний протест після того, як силовики висунули йому звинувачення за кримінальною статтею “Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь”. Юрист дійшов висновку, що в країні не працюють правові механізми захисту прав і свобод особи, і в умовах СІЗО він не бачить інших способів боротьби “з огляду на очевидність абсурдності в частині звинувачення в злочині за вільне вираження громадянами своєї думки”.

Нагадаємо, що Знака та його колегу Іллю Салея затримали в Мінську 9 вересня в штабі ув’язненого опозиційного політика Віктора Бабарика. Обидва чоловіки були членами Координаційної ради білоруської опозиції, створеної для мирного передання влади в країні, але також працювали над захистом прав політв’язнів, зокрема Бабарика та членкині ради опозиції Марії Колеснікової, викраденої незадовго до їхнього затримання. 

Відомо, що білоруські силовики звинуватили членів Координаційної ради опозиції в спробі захоплення державної влади. Окрім Знака, Салея та Колеснікової до ради входили, зокрема, лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич, представник страйкому Мінського тракторного заводу Сергій Дилевський та звільнений за підтримку протестувальників ексдиректор Купалівського театру Павло Латушко. 

Нещодавно колеги, друзі та родичі виступили із закликом звільнити з-під варти міжнародну медіаторку, авторитетну білоруську юристку з багаторічним досвідом Лілію Власову, яка також входить до Координаційної ради опозиції. Її затримали наприкінці серпня силовики з департаменту фінансового контролю, однак досі точної інформації про те, за що саме переслідують Власову, немає. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter