Одну з вулиць Києва пропонують перейменувати на честь українського дисидента Василя Овсієнка

Дата: 02 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві серед мешканців проводять опитування щодо перейменування частин вулиць, одну з яких хочуть назвати на честь українського громадського діяча та радянського дисидента Василя Овсієнка. 

Увагу на це звернули у Гельсінській спілці з прав людини, членом якої був Овсієнко. 

Вулиця Білгородська, яку пропонують перейменувати на честь Овсієнка. Фото: вікіпедія

Овсієнко народився на Житомирщині у 1949 році. Він працював учителем української мови та літератури, а вперше його затримали за “антирадянську агітацію та пропаганду”, коли він розповсюджував самвидав. 

Овсієнка кілька разів тримали у таборах, де він брав участь в акціях протесту. 

У 1988 році він увійшов до Всеукраїнської координаційної ради Української Гельсінської спілки, був головою філії на Житомирщині, а також брав участь у перепохованнях  Василя СтусаОлекси Тихого та Юрія Литвина. Чоловік також організовував експедиції на Соловецькі острови та в урочище Сандармох — на місце загибелі тисяч радянських бранців. 

Овсієнко у радянських таборах. Фото: Вахтанг Кіпіані

За життя публіциста неодноразово відзначали українськими державними нагородами. Так, він має орден князя Ярослава Мудрого V ст., орден “За заслуги” III ст., а також орден “За мужність”. 

Овсієнко помер влітку 2023 року після довгої хвороби. 

Перейменувати на честь дисидента пропонують вулицю Білгородську у Солом’янському районі Києва. Проголосувати щодо цього можна у застосунку “Київ цифровий”. 

Нагадаємо, що у Києві має з’явиться сквер імені харків’янина Дані Дідіка, який загинув під час теракту у 2015 році. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter