Одеський художній музей відновив роботу після того, як зазнав пошкоджень через влучання російської ракети поблизу

Дата: 18 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Одеський національний художній музей, який 6 листопада зазнав пошкоджень унаслідок влучання поблизу російської ракети, відкрив для відвідувачів перший поверх.

Про це пише “Українська правда. Життя” з посиланням на музей. 

Фото: Іван Страхов

Так, наразі для відвідувачів функціонуватиме лише перший поверх музею. За кілька тижнів відкриється ще одна виставкова зала на другому поверсі. 

Для перегляду там доступні три виставки – картини подружжя західноукраїнських художників-модерністів Маргіт та Романа Сельских, композиції загиблого на війні Бориса Айзенберга та деревʼяні скульптури Володимира Семківа.  

“Від початку повномасштабного вторгнення ми думаємо, яким може бути музей без постійної експозиції, до якої всі так звикли. Тож ми працюємо в цьому напрямку, створюємо тимчасові виставки, лекційні програми, майстер-класи, готуємо все більше співпраць. Наша місія під час війни – розвивати сучасну українську культуру та місце, де всі охочі можуть проводити своє дозвілля”, – наголосили в музеї. 

За півтора місяця вдалося провести первинні протиаварійні роботи, заставити вибиті вікна сендвіч-пакетами та замінити пошкоджені двері. Відновлювальні роботи також провели над картинами Сельских, які впали чи забруднилися від ракетного удару.

Фото: Іван Страхов

Для повного відновлення музею потрібно 10,5 мільйонів гривень. Ця сума необхідна для проведення всіх стабілізаційних та протиаварійних робіт. Більшу частину витрат готове покрити ЮНЕСКО та АЛІФ – міжнародна фундація, яка опікується збереженням музеїв в умовах військових конфліктів.

Нагадаємо, що в Музеї Ханенків у Києві відкрилася виставка під назвою “Перед майбутнім”. Ця експозиція – проєкт Національного українського павільйону на бієнале архітектури у Венеції 2023 року. Цього року Україна брала участь у події вперше з 2014-го.

35 учасників зі сфер архітектури, мистецтва та науки об’єдналися, щоб створити п’ять виставок у Венеції на такі теми, як відбудова, освіта, екологія, майбутнє тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter