Одеські журналісти звернулися до Зеленського та Авакова, щоб ті захистили їх від нападів

Дата: 20 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Одеські журналісти заявили про відсутність в області будь-якої гарантії їхньої безпечної роботи та бездіяльність місцевих посадовців у питаннях захисту свободи слова та гідності, а тому попросили президента України, Кабмін, Генпрокуратуру, МВС та Нацполіцію захистити їх.

Відповідну заяву опублікував Інститут масової інформації. 

Поточного року, за даними моніторів ІМІ, Одеська область стала лідером серед регіонів України (не враховуючи Києва) за кількістю порушень прав журналістів. Станом на грудень тут встигли зафіксувати 18 випадків порушень прав журналістів, а останні три роки регіон стабільно перебуває в першій п’ятірці регіонів-лідерів з порушень свободи слова. 

“Наразі правоохоронні органи не виконують визначених законодавством завдань щодо захисту законної професійної діяльності журналістів: вчасно не вносяться відомості до ЄРДР, неефективно розслідуються дані випадки тощо. Іноді затримуються виконавці правопорушень – проте не відбувається повного розслідування злочину, замовники не встановлюються”, – розповідають підписанти звернення. 

У зв’язку з цим журналісти вимагають: 

  • від керівництва держави – взяти на контроль розслідування всіх фактів нападів на журналістів в Одеській області за останні три роки та сприяти захисту прав журналістів, їхній законній професійній діяльності;
  • від правоохоронних органів – своєчасно реагувати, повно, вчасно і відповідально розслідувати всі випадки нападів на журналістів, встановити нападників і замовників, гарантувати дотримання необхідних правових процедур під час розслідування;
  • від Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції України, Генеральної прокуратури – забезпечити публічний звіт від очільників правоохоронних органів Одеської області в січні 2020 року про перебіг розслідування кримінальних проваджень щодо нападу на журналістів в Одеській області та перешкоджання їхній професійній діяльності протягом останніх трьох років.

Нагадаємо, що з початку року експерти ІМІ налічили 226 випадків порушень прав журналістів в Україні. Зокрема, один випадок убивства, 93 випадки перешкоджання, 34 випадки погроз, 20 випадків побиття, 21 випадок обмеження доступу до публічної інформації та 16 випадків кібератак. 

Як відомо, кожні п’ять днів в Україні б’ють журналіста

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter