НСЖУ: Кожні п’ять днів в Україні б’ють журналіста

Дата: 06 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

За 10 місяців поточного року зафіксували 60 нападів на журналістів. 

Такі дані моніторингу Національної спілки журналістів України.

Серед постраждалих 60%  – це чоловіки-журналісти, а 40% – жінки. У спілці зазначили, що торік цей показник зріс на 50%. Традиційно вже три роки регіонами, в яких фіксують найбільше проявів фізичної агресії щодо журналістів, є Київ та Київська область (17 інцидентів фізичної агресії за 2019 рік) і Одеська область (11 інцидентів). 

“Кожні 5 днів відбувається інцидент із застосуванням сили до журналістів. Ми та наші міжнародні партнери привертаємо увагу влади до того, що це дикі цифри і вони потребують належного реагування. На жаль, на днях Міжнародна федерація журналістів віднесла Україну до країн, де журналісти в небезпеці. Відповідно, Україна увійшла до переліку таких країн, як Філіппіни, Перу, Палестина та Сомалі. Звичайно, це не той список країн, де ми б хотіли, щоб знаходилася Україна по повазі й захисту журналістів”, – зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко

Водночас, за словами першої заступниці голови спілки Ліни Кущ, в Україні стрімко зростає кількість нападів на жінок-журналісток. Так, за 10 місяців 28 журналісток зазнали фізичних атак під час виконання своїх робочих обов’язків. На думку Ліни Кущ, цьому є два пояснення – безкарність за злочини проти журналістів, бездіяльність поліції, на очах в якої відбуваються напади.

Нагадаємо, що нещодавно Міністерство внутрішніх справ пообіцяло щоквартально подавати звіти щодо перебігу розслідування злочинів проти журналістів. На початку жовтня у парламенті вперше за останні десять років проведуть спеціальні слухання щодо безпеки журналістів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter