У листопаді свободу слова порушували 17 разів – ІМІ

Дата: 05 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

У листопаді в Україні зафіксували 17 випадків порушення свободи слова. 

Такі дані щомісячного моніторингу Інститут масової інформації.

Більша частина зафіксованих випадків (9) стосувалась фізичної агресії щодо журналістів. Напади на журналістів відбувались на Київщина та у Миколєві. 

“У селі Дударків Київської області сільський голова Микола Гуральник на капоті автомобіля провіз журналіста 1+1 Артема Квашина після того, як він з колегами намагалися поставити йому запитання щодо корупції.  У Миколаєві невідомі розпилили газ в очі кореспондента місцевого видання “Новости-N” Олександра Влащенка. Після цього його кілька разів ударили кулаком в обличчя”, – розповіли експерти. 

Також у ІМІ зафіксували по чотири випадки перешкоджання та обмеження доступу до інформації.

“Перешкоджали журналістам представники місцевої влади, державних компаній, пересічні громадяни. Журналістам заважали знімати відео, виривали мікрофон, не пускали попри акредитацію на засідання. Зокрема, у Кропивницькому апаратні нараді в облдержадміністрації закрили від журналістів. Полтавські журналісти звинуватили територіальне управління ДБР у приховуванні інформації про пресконференцію”, – діляться монітори деякими з зафіксованих історій. 

Згадали у щомісячному звіті й про оприлюднення ексзаступником голови Адміністрації президента Януковича Андрієм Портновим трьох номерів автівок нібито журналістів Радіо Свобода.

З початку року експерти ІМІ нарахували 226 випадків порушень прав журналістів. Зокрема, один випадок убивства, 93 випадки перешкоджання, 34 випадки погроз, 20 випадків побиття, 21 випадок обмеження доступу до публічної інформації та 16 випадків кібератак.

Як відомо, кожні п’ять днів в Україні б’ють журналіста

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter