Одеська міськрада підтримала рішення про демонтаж пам’ятників Катерині ІІ та Суворову

Дата: 01 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

На XVI сесії Одеської міської ради депутати майже одностайно (один з 44 присутніх на засіданні не голосував) підтримали рішення про демонтаж та перенесення пам’ятників “Засновникам Одеси” і Олександру Суворову.

Про це повідомили в телеграм-каналі “Одеса. Офіційно”.

Джерело: 048.ua

Пам’ятник “Засновникам Одеси”, відомий як пам’ятник російській імператриці Катерині II, демонтують і перенесуть. Куди саме, поки що не відомо. Але, як пояснив міський голова Геннадій Труханов, у майбутньому в місті планують створити Парк радянського минулого й туди мають перемістити цей пам’ятник.

Джерело: телеграм-канал “Одеса. Офіційно”

Пам’ятник російському полководцю Олександру Суворову перенесуть до художнього музею.

Джерело: телеграм-канал “Одеса. Офіційно”

Нагадаємо, що пам’ятник Катерині II в Одесі встановили 1900 року. Після революції 1917-го монумент знесли, залишки бронзових скульптур зберігали в краєзнавчому музеї міста. Під час реставрації Катерининської площі пам’ятник повернули на колишнє місце.

Багато років активісти вимагали від одеської міської влади знести пам’ятник. За демонтаж монумента російській імператриці, яка узаконила кріпацтво й остаточно знищила Запорозьку Січ, висловлювалися багато патріотичних організацій.

Впродовж восьми років прибрати його активісти намагаються через суди. Подано кілька судових позовів зі спробою скасувати повернення пам’ятника.

Ситуація з пам’ятником російській імператриці загострилися після повномасштабного вторгнення РФ. На сайті президента України з’явилися дві петиції, автори яких пропонували прибрати пам’ятник. Обидві набрали необхідну для розгляду кількість голосів. Знайти їх можна тут і тут.

Мер Одеси Геннадій Труханов в інтерв’ю італійським ЗМІ 28 серпня заявив, що проти знесення пам’ятників, зокрема й Катерині II.

У вересні в Одесі патрульна поліція затримала активіста місцевого осередку ВО “Автомайдан” Артака Григоряна після того, як він публічно розфарбував пам’ятник російській імператриці Катерині II. Його звинуватили в порушенні правил благоустрою – стаття 152 КУпАП України.

Напередодні акції Григоряна стало відомо, що місцева поліція розшукує дівчину, яка написала на пам’ятнику імператриці слова “Катерина = Путін”. Це зафіксували камери спостереження.

Зрештою питання щодо демонтажу і перенесення пам’ятника виставили на голосування серед мешканців міста. Воно тривало з 20 вересня до 20 жовтня. Більшість опитаних – понад 3 тисячі голосів – зголосилися демонтувати пам’ятник повністю. За його збереження висловилися 2,8 тисячі за умови доповнення комплексу історичною інформацією щодо діяльності Катерини II.

Про те, чому активісти вимагають тотального демонтажу російських пам’ятників та історичних пам’яток в Україні, читайте в матеріалі ZMINA

Проти активістів, які знесли пам’ятник Пушкіну, порушили справу за “неповагу до суспільства”. Вони вважають неповагою те, що він досі стояв

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter