Очільнику організації “Едельвейс”, яка зірвала тренінг з питань ЛГБТ у Вінниці, вручили підозру

Дата: 29 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Роману Костишину, очільнику вінницької націоналістичної організації “Едельвейс”, яка у лютому зірвала тренінг для журналістів з питань ЛГБТ, вручили підозру за ч. 2 статтею 296 ККУ ( Хуліганські дії, вчинені групою осіб). 

Про це Костишин повідомив на своїй сторінці у фейсбуку. 

1 лютого у Вінниці четверо чоловіків увірвалися на закритий захід для журналістів, що відбувався в залі готелю “Поділля”. Невідомі допитувалися, хто є організаторами заходу, вигукували, що “ЛГБТ-сміття у Вінниці не буде”, а також облили одного з тренерів олією та засипали пір’ям.

Згодом після інциденту відповідальність за нього взяла на себе вінницька ГО “Едельвейс”, яка позиціює себе як “молодіжна націоналістична організація на засадах української ідеї”.

Її засновник і голова Роман Костишин опублікував відео нападу та назвав акцію попереджувальною. Пізніше він заявив про наміри організації зривати будь-які заходи, пов’язані з темою ЛГБТ у Вінниці. 

За фактом нападу слідче управління ГУ НП у Вінницькій області розпочало досудове розслідування з попередньою кваліфікацією за ч. 3 ст. 171 (“Перешкоджання законній журналістській діяльності, вчинене за попередньою змовою групою осіб”) та ч. 2 ст. 296 КК України (“Хуліганство, вчинене групою осіб”).

У коментарі виданню ZMINA Олександр Зінченков, експерт Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ”, пояснює, що правоохоронці типово для себе кваліфікували ймовірний злочин ненависті за хуліганською статтею: 

“Мотив упередженості нападників абсолютно очевидний, вони його озвучували самі, тому дивно, що у кваліфікації немає 161 статті (“Порушення рівноправності громадян”). Водночас у наших правоохоронців немає практики вручати підозри за 161 статтею. Якщо й вручають, то, як правило, виокремлюють цю статтю в інше провадження, аби потім нею знехтувати. До суду ця стаття в принципі не доходить, але добре, що справу розслідують”.

Читайте також: “Організація “Едельвейс”, яка зірвала ЛГБТ-тренінг у Вінниці, відкриває осередки по всій Україні. Що про неї відомо”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter