Обвинувальний акт у справі київського фотографа Євгена Нікіфорова про смертельну ДТП перекваліфікували

Дата: 21 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Обвинувальний акт у справі київського фотографа Євгена Нікіфорова щодо смертельної ДТП у селі Василівка на Одещині перекваліфікували та передали на розгляд Біляївського районного суду Одеської області.

Про це пише Суспільне з посиланням на дані судового реєстру.

Джерело: фейсбук-сторінка Євгена Нікіфорова

Справу про ДТП, в якій загинув місцевий житель Ігор Буздужа, перекваліфікували з частини 2 статті 286 (“Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами”) на частину 1 статті 119 (“Вбивство через необережність”) Кримінального кодексу України. 

До перекваліфікації Нікіфорову загрожувало від трьох до восьми років ув’язнення з можливим позбавленням права керувати транспортним засобом. Зараз йому загрожує обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Підготовче засідання в кримінальній справі щодо Нікіфорова призначили на 22 листопада, розглядатиме її суддя Валерій Буран. Потерпілими в справі є вдова загиблого та його рідна сестра.

Нагадаємо, що 14 березня близько 16:00 фотограф видання “Заборона” Нікіфоров разом зі своїм братом Вадимом приїхав до Василівки на Одещині на знімання з дрона краєвидів для нового проєкту про експериментальні села. До них підійшли двоє чоловіків, один з яких був на милицях, і пригрозили, що заберуть техніку й автомобіль.

Згідно з повідомленням пресслужби поліції Одеської області, того дня у Василівці автомобіль Hyundai скоїв наїзд на 37-річного жителя села Буздужу. Потерпілий від отриманих травм помер. 

Нікіфорова звинуватили в правопорушенні за частиною 2 статті 286 ККУ. Його адвокат вимагав закрити справу, а прокуратура ще під час першого судового засідання наполягала на триманні під вартою. Колеги фотографа також отримали скан лікарського висновку про смерть Буздужи. У ньому написано, що причиною смерті стали “численні травми голови”. До того ж є приписка, що “пішохід був травмований від зіткнення з легковим автомобілем”, однак як саме лікар це встановив, незрозуміло.

17 березня Київський районний суд Одеси обрав Нікіфорову запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

5 квітня Одеський апеляційний суд змінив йому запобіжний захід з нічного домашнього арешту на цілодобовий.

6 вересня фотографа звільнили з-під домашнього арешту, оскільки строк запобіжного заходу завершився, а сторона обвинувачення більше не подавала до суду клопотання про його продовження.

Нікіфоров відомий як автор книги “Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics“, у якій він зібрав світлини близько тисячі радянських мозаїк. Видання отримало нагороди в номінації “Мистецька книга” та Гран-прі конкурсу за найкращий дизайн на “Книжковому арсеналі”, а після свого книжкового дебюту фотограф продовжив подорожувати Україною та знімати радянські пам’ятники й елементи архітектури, вітражі, а також експериментально-показові села.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter