Фотограф Євген Нікіфоров, якого звинувачують у смертельній ДТП, вийшов з-під домашнього арешту

Дата: 07 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Фотограф Євген Нікіфоров, якого обвинуватили в скоєнні смертельної ДТП в селі Василівка на Одещині в березні поточного року, 6 вересня вийшов з-під цілодобового домашнього арешту.

Як він повідомив на своїй сторінці у фейсбуку, цього дня завершився строк запобіжного заходу, а сторона обвинувачення більше не подавала до суду клопотання про його продовження.

Євген Нікіфоров (праворуч) під час одного із судових засідань. Джерело: фейсбук-сторінка Євгена Нікіфорова

Слідство в справі все ще триває, додав він.

Протягом пів року фотограф провів три дні в ізоляторі тимчасового тримання, 128 днів на цілодобовому домашньому арешті без права виходити за межі квартири (з них три дні в лікарні), 47 днів під нічним домашнім арештом із зобов’язанням бути вдома до 21:00.

“Майже пів року без можливості працювати. Розбавляли морським вітром мою ізоляцію виклики на слідчі дії та судові засідання до Одеси”, – уточнив він.

Наразі Нікіфоров, за його словами, “повертається до роботи й звичного життя”.

Водночас прессекретарка Одеської обласної прокуратури Ірина Коваленко в коментарі “Суспільному” сказала, що досудове розслідування в справі Нікіфорова завершено. Всі необхідні слідчі дії та експертизи правоохоронці провели, обвинувальний акт щодо обвинувачуваного вже за кілька дів запланованого передати до одного з одеських судів. Ймовірно, це буде Київський районний суд, де чоловіку обирали та продовжували запобіжний захід.

Нагадаємо, що 14 березня близько 16:00 фотограф видання “Заборона” Нікіфоров разом зі своїм братом Вадимом приїхав до Василівки на Одещині, де вони почали знімати з дрона краєвиди для нового проєкту про експериментальні села. Під час знімання до них підійшли двоє чоловіків, один з яких був на милицях, і почали погрожувати, що заберуть техніку й автомобіль.

Згідно з повідомленням пресслужби поліції Одеської області, того дня у Василівці автомобіль Hyundai скоїв наїзд на 37-річного місцевого жителя, після чого зник з місця події. Потерпілий від отриманих травм помер. Згодом стало відомо, що загиблий був жителем села на ім’я Ігор Буздужа.

Нікіфорова звинуватили в правопорушенні за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України, за якою йому загрожує ув’язнення на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Його адвокат вимагав закрити справу, а прокуратура ще під час першого судового засідання наполягала на триманні під вартою. Колеги фотографа також отримали скан лікарського висновку про смерть Буздужи. У ньому написано, що причиною смерті стали “численні травми голови”. Крім цього, є приписка, що “пішохід був травмований від зіткнення з легковим автомобілем”, однак як саме лікар це встановив, незрозуміло.

17 березня Київський районний суд Одеси обрав Нікіфорову запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

5 квітня Одеський апеляційний суд змінив йому запобіжний захід з нічного домашнього арешту на цілодобовий.

Нікіфоров відомий як автор книги “Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics“, у якій він зібрав світлини близько тисячі радянських мозаїк. Видання отримало нагороди в номінації “Мистецька книга” та Гран-прі конкурсу за найкращий дизайн на “Книжковому арсеналі”, а після свого книжкового дебюту фотограф продовжив подорожувати Україною та знімати радянські пам’ятники й елементи архітектури, вітражі, а також експериментально-показові села.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter