Обвинуваченого у викраденні євромайданівців Вербицького і Луценка Олександра Волкова звільнили з-під варти

Дата: 09 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд звільнив з-під варти Олександра Волкова, якого визнали винним в організації викрадення і катування учасників Революції гідності Юрія Вербицького та Ігоря Луценка.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група та пише сам Ігор Луценко на своїй сторінці у фейсбуку.

Фото: Стас Юрченко, “Ґрати”

“Вчора суд випустив Олександра Волкова, члена банди, котра викрала нас із покійним Юрієм Вербицьким під час Майдану. Звільнили просто у залі суду. Я не був на засіданні, на жаль. Правоохоронцям не вдалося довести, що це була заздалегідь організована банда для викрадення і насильства над майданівцями. Відтак її лідер – Олексій Чеботарьов, який зараз у РФ – може уникнути покарання, хоча б у вигляді позбавлення численних його активів в Україні. І далі зможе вести бізнес”, – написав Юрій Луценко.

Він також зауважив, що всі інші обвинувачені у справі або втекли, або відбулися менш суворими проблемами.

Як зазначає Адвокатська дорадча група, Волкова звільнили від покарання, призначеного судом першої інстанції, через закінчення строків давності. Також суд залишив без задоволення апеляційні скарги сторін.

Під вартою Волков перебував з моменту затримання в липні 2017 року, тобто фактично 7 років і декілька днів.

Нагадаємо, у квітні 2021 року суд визнав Волкова винним в організації викрадення та катування Юрія Вербицького та Ігоря Луценка за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки. Та присудив покарання у вигляді 9 років позбавлення волі.

Але в організації умисного вбивства Юрія Вербицького суд вини Волкова не визнав. Це звинувачення перекваліфікували на ч. 3 ст. 135 КК України — “залишення в небезпеці, що спричинило смерть”.

Також суд виправдав Волкова за обвинуваченням у створенні злочинної організації. А за обвинуваченням щодо перешкоджання мирним зібранням звільнив від відповідальності у зв’язку зі спливанням строку давності.

Апеляції на вирок подали всі сторони процесу.

Захист Волкова просив виправдати його по всіх статтях обвинувачення. Прокурор просив частково скасувати вирок суду першої інстанції та ухвалити новий, яким усе ж таки визнати Волкова винним також у створенні злочинної організації та в організації вбивства викраденої людини, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Про те, що це було саме вбивство, встановлено та закріплено рішеннями Європейського суду з прав людини.

За оцінкою організації DEJURE, покарання для Волкова є найсуворішим з тих, яке до сьогодні отримували тітушки чи замовники нападів на активістів Революції гідності. 

Нагадаємо, що 21 січня 2014 року група тітушок викрала активістів Ігоря Луценка та Юрія Вербицького з Олександрівської лікарні та вивезла до лісу за Києвом. Чоловіків катували, згодом зловмисники відпустили Луценка, який зміг вийти з лісу та зателефонувати друзям. Того ж дня Вербицького знайшли мертвим.

У березні 2020-го, через шість років після вбивства, правоохоронці затримали одного з підозрюваних – Сергія Мисливого. Весь цей час, як розповідали правоохоронці, він переховувався від слідства під фальшивими іменами, використовуючи підроблені паспорти. Під час затримання назвався прізвищем Біліченко, а за підробленим паспортом за роки переховування він навіть декілька разів перетинав кордон.

Також правоохоронці затримали ще одного підозрюваного в цій справі – Івана Новотного.

Олександра Волкова, якого слідство вважало організатором викрадення, а також людиною, пов’язаною з імовірним замовником викрадення – українським бізнесменом Олексієм Чеботарьовим, затримали в липні 2017 року. За даними прокуратури, за часів президентства Віктора Януковича останній займався спиртовою галуззю. Наразі він переховується в Росії, його оголошено в розшук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter