ОБСЄ не зафіксувала жодного порушення режиму тиші в серпні

Дата: 20 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

На початку серпня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не фіксувала жодного порушення режиму всеосяжної тиші, який запровадили на Донбасі з 27 липня. 

Про це повідомили в Офісі президента. 

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Яшар Халіт Чевік наголосив, що після запровадження режиму припинення вогню з 27 липня загалом на Донбасі дотримуються режиму тиші. Окремо в Офісі президента наголосили, що впродовж 24 днів на сході внаслідок бойових дій не загинув жоден український військовий.

Під час засідання ТКГ її члени домовилися й про 20 нових ділянок розмінування в межах оновленого плану, передбаченого комюніке паризького саміту “Нормандської четвірки” від грудня минулого року. Також у межах гуманітарної групи досягли прогресу в питаннях взаємного звільнення утримуваних осіб, однак якого саме – в офісі Зеленського не уточнили. Крім того, під час обговорення підсумків роботи економічної групи зазначили, що українське підприємство з водопостачання продовжуватиме на постійній основі постачати питну воду людям, які живуть на тимчасово окупованій частині Донбасу.

Нагадаємо, що 23 липня під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи домовилися про режим повного та всеосяжного припинення вогню. Такий крок в Офісі президента Зеленського назвали “проривом”. 

Для посилення режиму припинення вогню на Донбасі, зокрема, ввели: 

  • заборону на наступальні й розвідувально-диверсійні дії, а також заборону на використання будь-яких видів літальних апаратів сторін;
  • заборону на застосування вогню, включно зі снайперським;
  • заборону на розміщення важкого озброєння в населених пунктах та на їхніх околицях, насамперед на об’єктах цивільної інфраструктури, включно зі школами, дитячими садками, лікарнями та приміщеннями, відкритими для громадськості.

Однак першого ж дня “всеосяжної тиші” на Донбасі місія ОБСЄ зафіксувала понад сотню порушень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter