Обстрілюючи Херсон, росіяни зруйнували меморіальний знак в пам’ять жертв геноциду кримських татар

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Днями внаслідок артилерійського обстрілу російськими військовими Херсона пошкоджений меморіальний знак в пам’ять жертв геноциду кримських татар. 

Про це розповів член меджлісу кримськотатарського народу Абмеджит Сулейманов

Фото: фейсбук-сторінка Рефат Чубаров

Меморіал відкрили у 2019-му на алеї пам’яті жертвам геноциду кримських татар, яку заклали у Херсоні чотирма роками раніше. Пам’ятник став першим на материковій Україні, присвячений цій темі. 

Голова меджлісу Рефат Чубаров каже, що обговорення ідеї, підготовка рішення, а потім і облаштування алеї пам’яті стало можливим, зокрема, завдяки колишньому меру міста Херсона Володимиру Миколаєнку, який нині в полоні у російських військових. 

Меморіальний знак пошкодили осколки російських снарядів, що влучили до кіноконцертної зали “Ювілейний”. 

Відомо, що депортація кримських татар з Криму відбувалася впродовж 18–20 травня 1944 року. За два дні з півострова радянські силовики насильно переселили до 194 тисяч осіб.

Верховна Рада окремою постановою визнала депортацію геноцидом кримськотатарського народу, а у 2019-му прокуратура АРК  оголосила про підозру у його вчинені колишньому керівництву СРСР.

Нагадаємо, що кримські татари, караїми та кримчаки в Україні є корінними народами. Закон, спрямований на максимальний захист культурних, інформаційних та інших їхніх прав, ухвалили ще у 2021 році. 

Нині на території окупованого Криму Росія проводить політику знищення та витіснення корінних народів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter