Обстріл телевеж і глушіння сигналу: Суспільне звернулося до ЄСПЛ

Дата: 04 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Суспільний мовник звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) із заявою про застосування термінових заходів у зв’язку з обстрілом російською армією телевеж у Києві та Харкові, атакою на сайти та глушіння супутникового сигналу. 

Як повідомляє ZMINA, інтереси заявника представляє юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Заєць.

Обстріляна росіянами телевежа в Києві. Джерело: bing.com

“Удари по ЗМІ позбавляють цивільне населення життєво важливої інформації й створюють додаткову загрозу загибелі мирних громадян. В умовах швидкої зміни обстановки оперативна інформація має значення для того, аби громадяни мали можливість евакуюватися, дістатися сховища або іншим чином врятуватися. Тому є сподівання, що Суд звернеться до уряду РФ з вимогою про припинення блокування мовлення та атак на технічні засоби поширення інформації”, – сказав Заєць.

Він додав, що навіть у разі ігнорування урядом РФ вимог ЄСПЛ це матиме значення для подальшого притягнення Росії до відповідальності. 

Заяву подано за правилом 39 регламенту Суду. Це означає, що ЄСПЛ має розглянути заяву і вжити термінових заходів реагування.

Нагадаємо, 1 березня 2022 року Росія запустила кілька ракет по телевежі в Києві (район Дорогожичі, поблизу Бабиного Яру), а 2 березня – по телевежі в Харкові. Ці удари призвели до припинення мовлення Суспільного у цих регіонах. 

 

Ракетні удари відбувалися одночасно з атаками на веб-сайти Суспільного – кібератаки, спрямовані на видалення онлайн-відеоархівів – та глушінням супутникового сигналу.

3 березня російські військові замінували будівлю UA:Суспільне у Херсоні.

Суспільна телерадіокомпанія України щодня транслює 18-годинний інформаційний марафон без перерви з 6:00 до 24:00. Найбільша кореспондентська мережа в усіх регіонах України спрямувала всі свої зусилля на те, щоб повідомляти перевірені новини з перших вуст, прямо з місця події.

Суспільне забезпечує оперативну інформацію та перевірку повідомлень, допомагає зберігати спокій та протидіяти дезінформації. Наприклад, систематично транслює інформацію про повітряні тривоги.

1 березня Європейський суд з прав людини наказав Росії утримуватися від нападів на мирне населення та цивільні об’єкти, включаючи житлові приміщення, автомобілі швидкої допомоги, школи та лікарні. Таке рішення ЄСПЛ ухвалив відповідно до правила 39 на підставі запиту від уряду України через масові порушення прав людини, вчинені російськими військами в ході агресії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter