Оборонця Маріуполя Мирослава Чорномора засудили до довічного увʼязнення в окупованому Донецьку

Дата: 09 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд ДНР” засудив командира розвідувального відділення 36 окремої бригади морської піхоти Військово-Морських сил України Мирослава Чорномора до довічного увʼязнення в колонії особливого режиму за нібито вбивство цивільних у Маріуполі. 

Про це повідомляють окупаційні ресурси. 

Мирослав Чорномор у залі “суду”, скрин відео

Згідно із “судовим вироком” Мирослава Чорномора визнали “винним” за пунктами “а”, “ж”, “л” частини 2 ст. 105 КК РФ (вбивство двох і більше осіб, вчинене організованою групою осіб з мотивів політичної та ідеологічної ненависті); за частиною 3 ст. 30 та пунктами “а”, “ж”, “л” частини 2 ст. 105 КК РФ (замах на вбивство двох і більше осіб, скоєний організованою групою осіб з мотивів політичної та ідеологічної ненависті), а також за частиною 1 ст. 356 КК РФ (жорстоке поводження з цивільним населенням на окупованій території). Оборонцю Маріуполя дали довічне увʼязнення з відбуванням покарання в колонії особливого режиму. 

Так зване “слідство” стверджує, що з 24 лютого до 19 травня 2022 року Чорномор та інші військовослужбовці 36 окремої бригади морської піхоти, а також інші підрозділи ЗСУ дислокувалися в місті Маріуполі. Вони отримали наказ вищого командування про необхідність зайняти позиції в районі Нікопольського проспекту з метою начебто недопущення вільного пересування цивільних мешканців. Наказ командування надійшов в один із днів із 20 березня до 12 квітня 2022 року.

На його виконання військовослужбовці відкрили вогонь з автоматичної зброї на ураження п’яти мирних жителів, які перебували поблизу бойової позиції. З даними “суду”, четверо чоловіків загинули на місці, а одному вдалося врятуватися.

Згодом начебто ще один військовослужбовець ЗСУ, виконуючи накази Чорномора, з кулемета також розстріляв двох чоловіків, вважаючи, що вони мали проросійські переконання. Ще одному потерпілому вдалося втекти й сховатися в безпечному місці.

Нагадаємо, у березні 2024 року в підконтрольному Росії Донецьку ухвалили незаконні обвинувачувальні вироки десятьом військовим бригади Нацгвардії “Азов”. Сторона обвинувачення стверджувала, що на початку повномасштабного вторгнення Росії підсудні буцімто обстрілювали житлові будинки та цивільну інфраструктуру неподалік Маріуполя. А на початку лютого цього ж року в Донецьку засудили 33 оборонців Маріуполя. Їм теж закидали воєнні злочини, а також пошкодження майна та замахи на вбивства. 

Раніше офіцер відділу міжнародного права Міністерства оборони України Максим Тимочко в інтерв’ю Медійній ініціативі за права людини зазначав, що судові процеси в РФ та на окупованих нею територіях України проти українських громадян не підпадають під категорію справедливих. Оскільки військовополонені не можуть перебувати в загальних місцях ув’язнення, для них мають створюватися офіційні табори утримання. Росіяни ж сприймають українських військових як злочинців, тримають їх у в’язницях. 

“Якщо зануритися всередину цих кейсів, то побачимо масові порушення процесуальних гарантій, які стосуються адвокатів і рівності процесу. Порушення, наприклад, відбувається, коли обвинувачення надає суду докази, а підзахисного обмежують у цьому праві. Або ж коли суд “заплющує очі” на важливі аргументи, які спростовують доводи обвинувачення”, – зазначає Тимочко. 

Максим Тимочко також звернув увагу на те, що відео, де українських військових змушують визнавати якісь “злочини” навіть до судового процесу, порушує презумпцію невинуватості цієї людини, адже лише компетентний суд уповноважений встановити провину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter