У Донецьку незаконно засудили 33 українських військовополонених

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Донецьку так звані судді оголосили 33 українських військовополонених винними у воєнних злочинах. Чоловікам призначили строки ув’язнення від 27 до 29 років колонії суворого режиму. 

Про це повідомила Генпрокуратура РФ.

Незаконні вироки в окупації отримали бійці 36 окремої бригади морської піхоти та 17 окремої танкової бригади ЗСУ, що обороняли Маріуполь.

Підконтрольний Росії так званий “верховний суд ДНР” визнав українських захисників винними у воєнних злочинах, а саме – артилерійських обстрілах населених пунктів Заїченко, Саханка, Азов, Сартана, Талаківка та Старий Крим у період з 24 лютого по 10 березня 2022 року. Окупаційні сили заявляють, що українські військові буцімто обстрілювали ці райони, аби вбити цивільних, залякати інших мешканців та зруйнувати соціальну інфраструктуру.

“Вирок абсурдний хоча б тому, що українських військових судять за нібито порушення норм та звичаїв війни, що мали місце у населених пунктах так званої “ДНР”, які насправді на момент початку повномасштабного вторгнення не перебували під окупацією”, – наголошує радниця з прав людини Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова

Крім порушення правил війни, українських військовополонених звинуватили у вбивстві небезпечним способом, скоєному групою осіб, замаху на вбивство та навмисному пошкодженні чужого майна шляхом підриву. Охотнікова зазначає, що таке поєднання воєнних злочинів та загальнокримінальних підкреслює цинізм та формальність цього “судового процесу”.

“Росія вчергове доводить світу, що використовує судову гілку влади як таку, що повністю підконтрольна уряду та існує тільки для того, щоб затверджувати вказівки зверху”, – підкреслила правниця.

Прокуратура РФ опублікувала також коротке відео із залу суду. Військовополонених заводили у “клітку” для підсудних зі зв’язаними липкою стрічкою руками. Вони виглядають змученими, схудлими та виснаженими. 

“Методи конвоювання на цьому відео свідчать про велику загрозу застосування до українських військових і фізичної сили – з якоїсь причини чоловіків конвоюють у зігнутому положенні, без можливості підняти голову”, – зазначає Охотнікова.

Юристка наголошує, що цими вироками Росія чергове порушує норми міжнародного гуманітарного права та використовує “судові процеси” для шантажу та знущання з військовополонених.

Як відомо, росіяни знущаються з українських військовополонених та незаконно затриманих цивільних. Так, громадянську журналістку Ірину Данилович, яку затримали та судили в Криму, а потім перевезли до російської колонії, позбавили можливості отримувати необхідні ліки. Її батько наголошує, що жінка страждає від постійних нападів головного та вушного болю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter