Обливали розчинником, щоб підпалити: хто катував мешканців Слободи на Чернігівщині, розповіли у “Слідстві.Інфо”

Дата: 06 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові, які у березні перебували в селі Слобода на Чернігівщині, жорстоко катували водія шкільного автобуса Миколу Яроша, а також тероризували інших цивільних мешканців села.

Про це у своєму розслідуванні пише видання “Слідство.Інфо”.

Микола Ярош — мешканець Слободи, якого катували росіяни

Микола Ярош працює водієм шкільного автобуса. До окупації Микола відвозив мобілізованих у військкомат. Чоловік мав список з українськими військовими, який чомусь лишив у автобусі. Росіяни знайшли список і через це його забрали.

Російські військові допитували чоловіка, застосовуючи тортури, а також показували Миколі тіла загиблих окупантів і звинувачували його в їхній смерті.

“Їхній командир взяв лопату, зламав держак і давай мене бити. Потім оце б’є, б’є, а тоді усі разом як налетять. Це було у самому магазині, мені показували два трупи, і казали, що це з моєї вини вони загинули”, — пригадує чоловік.

Він також розповів, що його облили уайт-спіритом і погрожували підпалити запальничкою, а потім зачинили у сараї.

“Я думав, що з того сарайчика вже не вийду. Я ніколи не думав, що можна вціліти, вижити… Це чисто пощастило, бо міна прилетіла і розбила сарай, а я від тої воронки був у 2–3 метрах. Це теж, як уламки не зачепили, цегла впала на мене… Я і виліз звідти”, — розповідає Микола.

Прокуратура встановила, що над Миколою Ярошем та іншими мешканцями Слободи довгий час знущався 46-річний російський військовий Дмитро Маховський. У підозрі, яку прокуратура висунула цьому російському військовому, було сказано, що росіяни поливали Миколу Яроша розчинником.

Журналісти “Слідства.Інфо” дізналися про катування росіянами ще двох мешканців Слободи — батька й сина Сергія та Віталія Карпенків.

Сергій Карпенко, мешканець села Слобода

Сергій Карпенко прийшов нагодувати хвору матір, у цей час у кишені задзвонив телефон, і чоловіка схопили.

“Я не встиг телефон взяти, як він мені одразу автомат у голову і хотів розстріляти. Виводить на вулицю, а другий говорить: “Дай, я його розстріляю”. Навколо мене з автомата стріляє по колу”, — згадує чоловік.

Син Сергія Віталій Карпенко вийшов на звуки пострілів, а у нього з собою теж був телефон. Віталій – офіцер, він залишився у селі, щоб звітувати керівництву про розміщення ворожої техніки. Їх обох закрили у сараї.

“Тоді, як зачиняли нас, так на Віталіка каже: “Ти — офіцер, а чого ти не воюєш?”… Син мій, бачу, уже не живий, ноги вже косяться. Я на них кричав: “Нелюди, нелюди, що ви зробили із дитям, кажу, падлюки ви”. Я тоді думав, що вони хочуть розстріляти, то, кажу, розстріляйте мене, нащо ви його чіпаєте”, — розповідає Сергій.

Чоловік розповів, що Віталія били автоматом по голові, а також держаком від лопати. Рідні припускають, що через це у нього був струс головного мозку.

4 жовтня Офіс генерального прокурора оприлюднив інформацію про жорстоке поводження росіян з цивільними у Слободі. “Слідство.Інфо” зібрало наявну про цих військових інформацію. Дмитро Маховський і Шивит Донгак — обидва солдати російської армії.

Дмитро Маховський, солдат російської армії. Фото знайдене “Слідство.Інфо”.

Дмитру Маховському 46 років, він проживає у Брянській області. Саме він віддав злочинний наказ на жорстоке поводження з цивільним населенням у селі Слобода. Про це йдеться у підозрі прокуратури.

Зокрема, Дмитро протягом тривалого часу знущався з мешканця села Миколи Яроша. Окупант прагнув “вибити” з цивільного інформацію про розташування українських військових у селі.

Катувати місцевих Дмитру допомагав ще один російський солдат — Шивит Донгак. Шивиту 29 років, він родом із Республіки Тива. Йому також висунуто підозру.

Шивит Донгак — російський окупант, що знущався з цивільних у Слободі

Із соціальних мереж Шивита можна дізнатися, що він одружений і має дитину. Ймовірно, Шивит навчався у Новосибірському військовому інституті. Крім того, на своїй сторінці він вказує, що проживає у місті Кизил, у якому якраз дислокується 55 окрема мотострілецька гірська бригада РФ.

На початку березня саме ця бригада зайшла у сусіднє зі Слободою село Ягідне. Про причетність цієї бригади до вчинення злочинів на Чернігівщині повідомляв Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Ймовірно, катували мешканців у Слободі саме військові з 55 бригади з Кизилу.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних в ході російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за посиланням https://bit.ly/3FVpc6y або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з Вами. 

 Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter