Українські прокурори порушили понад 100 кримінальних справ за воєнні злочини Росії проти журналістів

Дата: 10 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Станом на сьогодні обласні прокуратури України відкрили 92 кримінальних провадження за фактом злочинів, скоєних росіянами проти журналістів. Ще сім справ  порушив Офіс генпрокурора. Працівники медіа найбільше постраждали від воєнних злочинів у Донецькій, Київській, Луганській, Харківській, Запорізькій та Херсонській областях.

Про це під час старту в Україні кампанії Ради Європи “Журналісти мають значення” повідомив представник Офісу генерального прокурора України Олександр Зюзь.

За його словами, всього від початку повномасштабного вторгнення загинули та отримали поранення 92 журналісти, з яких 26 мали іноземне громадянство. Здебільшого вони гинули від вогнепальних поранень, артилерійських ударів та ракетних атак.

“Їх піддавали незаконним затриманням, тортурам, катуванням та нелюдському поводженню. Дехто з них і нині перебуває на тимчасово окупованих територіях та територіях РФ як цивільний заручник, – зазначив Зюзь.

Він наголосив, що з початку повномасштабного вторгнення до суду передали чотири обвинувальні акти в кримінальних справах щодо 10 осіб. Наразі трьом особам уже ухвалено заочні вироки, за якими одного обвинуваченого засудили до дев’яти років ув’язнення, а двох – до 12.

Зюзь також повідомив, що на сьогодні винесено підозру особам, причетним до ракетних обстрілів, унаслідок яких загинули або отримали поранення журналісти.

“Київська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо військовослужбовця збройних сил РФ, який погрожував фізичною розправою одному з журналістів. Вироком Солом’янського районного суду вказану особу визнано винною та засуджено до позбавлення волі строком дев’ять років, – розповів представник генпрокуратури.

Він також зазначив, що Херсонська обласна прокуратура передала до суду справу про двох осіб, які незаконно ув’язнили та побили журналіста в Каховському райвідділку поліції.

Представник Офісу генпрокурора повідомив, що їхнє відомство співпрацює з іншими країнами. Це дозволить відкривати кримінальні справи та спільно розслідувати воєнні злочини, скоєні росіянами в Україні, в межах універсальної юрисдикції.

“Така група в нас уже працює з компетентними органами Ірландії та Франції за фактом загибелі французько-ірландського журналіста. Прокуратура виконує також запити інших країн щодо загибелі іноземних журналістів – надає інформацію і співпрацює іншими способами. Уже перші підозри від компетентних органів Литовської Республіки щодо факту загибелі литовського документаліста Мантаса Кведаравічюса, – додає він.

Нагадаємо, за даними Інституту масової інформації, під час російсько-української війни в період з 2014 по 2024 рік загинули 83 медійники.

Протягом 2014–2015 років загинуло сім журналістів. Троє з них загинули під час виконання журналістського завдання, четверо – як учасники бойових дій. Усі вони загинули в Донецькій та Луганській областях.

Від початку повномасштабного вторгнення загинуло 76 медійників, 10 з них – під час виконання професійної діяльності. 66 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань.

За два роки й місяць повномасштабної війни ІМІ зафіксував 575 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter