За десять років російсько-української війни загинули 83 медійники – ІМІ

Дата: 10 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

83 медійники загинули в Україні під час російсько-української війни в період із 2014 по 2024 рік.

Про це розповіла керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації Катерина Дячук під час відкриття кампанії Ради Європи “Журналісти мають значення”. 

“Це число озвучується сьогодні вперше. 83 – це кількість убитих медійників за 10 років російсько-української війни, тобто з початку 2014 року”, – наголосила Катерина Дячук. 

Протягом 20142015 років загинуло сім журналістів. Троє з них загинули під час виконання журналістського завдання, четверо – як учасники бойових дій. Усі вони загинули в Донецькій та Луганській областях. 

Від початку повномасштабного вторгнення загинуло 76 медійників, 10 з них – під час виконання професійної діяльності. 66 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань.

Експертка також розповіла, що всі випадки злочинів проти журналістів та медіа в Україні верифіковані Інститутом масової інформації. За два роки й місяць повномасштабної війни ІМІ зафіксував 575 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

“Останніми роками саме російська агресія є головним викликом для української журналістської спільноти та іноземних журналістів, які приїжджають висвітлювати події”, – додала вона.

Директорка ІМІ Оксана Романюк зазначила, що Інститут масової інформації запустив Моніторинг російських злочинів проти журналістів та медіа в перший день повномасштабного вторгнення Росії на територію України. 

“Цей моніторинг триває третій рік, ми документуємо ці злочини й передаємо їх правоохоронним органам, міжнародним організаціям і сподіваємося колись побачити винуватців на міжнародному трибуналі. Наша мета – встановити справедливість і щоб більше це ніколи не повторювалось”, – додала Оксана Романюк.

Нагадаємо, раніше ZMINA писала, що впродовж лютого та березня 2024 року Росія вчинила сім порушень свободи слова в Україні, серед них – обстріли, пошкодження редакцій і кібератаки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter