“Бізнес на крові”: Низка світових гігантів попри заяви про повний вихід з російського ринку лише скоротили тамтешню діяльність

Дата: 27 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Низка світових бізнес-гігантів замість того, щоб повністю вийти з ринку РФ як про це вони заявили на початку великої війни, скоротили свою діяльність в режимі “очікування”.

Про це йдеться в аналізі KSE Institute в межах проєкту “Самосанкції/ LeaveRussia“.

Наслідки обстрілу залізничної станції у Чаплиному 24 серпня 2022 року, де загинули 25 цивільних. Фото: телеграм-канал Украина-Новости-Война

Згідно даних аналітиків, серед компаній, які відстежуються, 2 066 компанії та сервіси не змінювали своєї позиції, 326 – змінювали.

Серед найбільших світових компаній, хто змінив позицію, є такі гіганти як ExxonMobil, Alphabet, Toyota та Microsoft. Всі вони попри свої заяви про повний вихід з РФ змінили статус на режим “очікування”, тобто, зокрема, продовжують підтримувати свої продукти, зберігати часткову активність.

У KSE Institute кажуть, що всього таких випадків 59. І хоча такий шлях притаманний найбільшим компаніям, він найменш популярний, зауважують аналітики. 

Найбільше випадків зміни позицій компаній спостерігається у напрямку із “залишитися” на “очікування” (116), із “очікування” на “вихід” (61) та із “залишитися” на “вийти”.

“Тобто більшість проходить позитивний шлях в єдино правильному напрямку – в бік виходу”, – кажуть аналітики.

Станом на 28 серпня на російському ринку знаходилися, зокрема: 

Раніше Українські студенти Стенфордського та Массачусетського університетів спільно створили сторінку, яка відстежує компанії, що “підтримують економіку Росії та фінансують війну”. Окрім детальної інформації про компанії, сайт також вказує на чіткі дії, які кожен може зробити, щоб переконати їх припинити бізнес в РФ. Можна долучитися до протестів, або анонімно надати інформацію про компанії, які продовжують працювати в країні-загарбнику.

Нагадаємо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними головного управління розвідки міністерства оборони та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію сходом і планує повне знищення України.

Із 24 лютого до 23 серпня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 13 560 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в країні: 5 614 цивільних осіб загинули, з них 362 дитини, 7 946 цивільних осіб отримали поранення, з них 610 дітей. 92 відсотки цих втрат були спричинені використанням вибухової зброї широкого радіусу дії в населених пунктах.

В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За даними президента України Володимира Зеленського, з початку повномасштабного вторгнення Росія незаконно депортувала 2 млн громадян України до різних регіонів своєї території.
 
Після обстрілів, зокрема, Сергіївки на ОдещиніКременчука на ПолтавщиніЧасового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних, влада України закликає визнати Росію державою-терористкою та виключити з Радбезу ООН.
 
Наслідки російського вторгнення у м. Тростянець Сумської області, липень 2022 рік
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter