НСЖУ видала митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу посвідчення журналіста

Дата: 04 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Національна спілка журналістів України вручила посвідчення журналіста Митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу. 

Про це повідомляє “Конкурент”. 

Фото: Конкурент

Урочисте зарахування священнослужителя до лав Національної спілки журналістів України відбулося під час молитви за журналістів у Свято-Троїцькому кафедральному соборі 3 червня. Значок №18 383 і посвідчення вручав Михаїлу голова Волинської обласної організації НСЖУ Михайло Савчак, який назвав це виправленням історичної несправедливості. 

“Сьогодні ми хочемо виправити одну історичну несправедливість. Так сталося, що наші сусіди рівняни – Рівненська регіональна організація НСЖУ виховала нинішнього митрополита ПЦУ. А ця подія мала б відбутися на літ 20 раніше. Всі ми знаємо крім професійних великі творчі здобутки митрополита Михаїла. І вчора первинна журналістська організація “Волинської газети” з особистої згоди й благословення владики прийняла його в члени Національної спілки журналістів України як блискучого оратора з такою трибунною публіцистикою, в якій ми сьогодні переконалися”, – сказав він. 

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл у шубі під час урочистої першої сесії Луцької міської ради VIII скликання 27 листопада 2020 року

У 2018 році Митрополита Михаїла медіа називали “головним суперником” Епіфанія на пост предстоятеля тоді ще майбутньої помісної православної церкви України. Водночас на Волині Михаїл не раз ставав об’єктом критики місцевих журналістів, зокрема через фото з дорогими автівками та шубами, які обурювали також захисників тварин.

У 2017 році в інтерв’ю виданню “Волинь 24” він коментував питання щодо статків священнослужителів так:

“Священнослужителі в більшості живуть за кошт пожертв. Те, що кидають на тацю, – окремий дохід. А є твої особисті друзі, які просто так гроші не дають. Ти в їхньому житті відіграв якусь таку роль, що вони тобі хочуть віддячити. І вони якось це роблять. Багатий дасть багато. Хтось менший дасть скромніше. Це ж не означає, що той чи інший священнослужитель у когось витягнув з кишені чи потягнув це з церковної каси. Що з тієї каси тягнути? Там і так нема нічого. Інфляція чи не інфляція, на тацю як клали гривню, так і кладуть. Тому всі ці статки завдяки тому, що священнослужитель, маючи певний авторитет, отримує подарунки від певних людей, у житті яких відіграв певну роль. Помолився за оздоровлення, дав певну пораду – все це індивідуально. Таких священників небагато. Митники, судді, кого тільки не називають багатими, всі “обікрали”. Звичайно, такі випадки теж є. Не кажу, що всі священнослужителі святі, у них теж є різні “чудотворєнія”. Але не можна казати, що всі, хто має гарний автомобіль, обов’язково його вкрали”. 

Нагадаємо, що на початку року поліція розпочала розслідувати провадження щодо керівниці Інституту масової інформації Оксани Романюк, яка розповіла в коментарі “Детектору медіа” про продаж журналістських посвідчень громадською організацією “Журналісти проти корупції”. Членам організації пропонували отримати посвідчення та “імунітет журналіста” за 1700 гривень.

Нещодавно президенту Володимиру Зеленському рекомендували припинити практику присвоєння почесного звання “Заслужений журналіст України”, адже вона, на думку деяких фахівців, успадкована як елемент нагородної системи Радянського Союзу. З такою позицією не погоджуються в НСЖУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter