В Україні можуть скасувати звання “Заслужений журналіст”, НСЖУ проти

Дата: 02 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Вісім членів Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України під час засідання 1 червня в Офісі глави держави підтримали рішення рекомендувати Володимиру Зеленському “припинити практику присвоєння почесного звання “Заслужений журналіст України” та ініціювати внесення відповідних змін до Закону “Про державні нагороди”.

Національна спілка журналістів виступила проти такої ініціативи, йдеться в повідомленні голови НСЖУ Сергія Томіленка на його сторінці у фейсбуку.

Джерело: 24tv.ua

Томіленко уточнив, що заклик скасувати державну нагороду для журналістів підтримали член Наглядової ради Суспільного мовлення, нардеп  від партії “Слуга народу” Максим Кречетов; почесна голова Національної асоціації медіа, у 2003–2010 роках – член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Тетяна Лебедєва; секретар Наглядової ради Суспільного мовлення, член ГО “Детектор медіа” Вадим Міський; голова Наглядової ради Суспільного мовлення, член ГО “Детектор медіа” Світлана Остапа; заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко; журналістка “Суспільного  мовлення” Наталія Гуменюк; голова Незалежної медіапрофспілки Сергій Штурхецький; юристка Ірина Городецька (радіогрупа ТАВРМЕДІА).

За його словами, ініціатори звернення до президента України переконані, що потреба у відзначенні журналістів органами влади “відпадає”, а саме почесне звання успадковане “як елемент нагородної системи Радянського Союзу”. 

Як сказав Кречетов у коментарі “Детектор медіа”, оцінку в публічній професії журналіста “має давати глядач та читач, а не органи влади, хоча й вони мають достатньо інших відзнак для діячів інформаційної сфери”. Тобто видатним діячам інформаційної сфери можуть бути присвоєні інші державні нагороди та стипендії.

Проте, на думку Томіленка, скасування практики надання звання “Заслужений журналіст” спрямоване “винятково на послаблення ролі журналістів у суспільстві та є зневажливою для сотень авторитетних представників ЗМІ, які отримали почесне звання як за роки Незалежності, так і за каденції Володимира Зеленського”.

Очільник НСЖУ вважає, що намір скасувати звання лише для журналістів виглядає дивним на тлі того, що законодавство передбачає понад 40 почесних звань. Він “є несправедливим та спрямованим на нівелювання професії та знецінення внеску журналістів у побудову держави”.

У НСЖУ вважають, що справедливо говорити про реформу всієї системи державних нагород, а не позбавлення лише журналістів права на почесне звання. А Рада з питань свобода слова та захисту журналістів при президентові України “має не боротися зі званнями, а зосереджуватися на розв’язанні найгостріших проблем свободи слова та захисті прав журналістів”.

У правлінні столичної організації НСЖУ наголосили на тому, що є питання до процедури висунення.

“Можливо, варто переглянути критерії представлення до високої нагороди: обмежити максимальну кількість присвоєнь на рік, врегулювати розмиті подання, відмовитися від доплат. А найважливіше питання: чому саме зараз виникає необхідність скасувати звання? Хіба журналісти не ризикують своїм життям, виконуючи свій професійний і громадянський обов’язок? Хіба вони не мають права, як і представники інших професій, на визнання особливих заслуг перед українським народом?” – йдеться в повідомленні.

Також із протестом проти скасування звання “Заслужений журналіст України” до членів Ради з питань свободи слова письмово звернулися правління Запорізької, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Рівненської, Львівської, Кіровоградської та Херсонської спілок журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter