“Новий жахливий рівень уявлення про живий щит”: США про захоплення Росією ЗАЕС

Дата: 02 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Захопивши територію Запорізької атомної електростанції, Росія надала поняттю “людський щит” нового жахливого значення. 

Про це під час виступу в ООН на відкритті конференції з контролю над ядерною зброєю сказав держсекретар США Ентоні Блінкен

Фото: Reuters

ЗАЕС перебуває під контролем окупантів від початку березня. За цей час вони встигли привезти туди приблизно пів тисячі військових та чимало техніки, зокрема БМП й танків, а також вибухівки. 

Наприкінці квітня над територією пролетіли дві російські крилаті ракети, що змусило Україну закликати МАГАТЕ встановити демілітаризовані зони навколо українських АЕС. Проте досі цього так і не зробили.

“Зараз Росія використовує станцію як військову базу для обстрілу українців, знаючи, що вони не можуть і не будуть стріляти у відповідь, тому що можуть випадково вразити ядерний реактор або високорадіоактивні відходи на сховищі. Це виводить уявлення про живий щит на зовсім інший і жахливий рівень”, – заявив Блінкен. 

Держсекретар США нагадав, що російська агресія є не лише порушенням міжнародного права та статуту ООН, але і суперечить Будапештському меморандуму.

“Яке повідомлення це надсилає будь-якій країні світу, яка може думати, що їй потрібна ядерна зброя для захисту, стримування агресії проти її суверенітету та незалежності? Найгірше повідомлення”, – констатує Блінкен.

Нагадаємо, що всім країнам світу пропонують відмовитися від ядерної зброї до 2045 року.

За останніми оцінками Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), ризик застосування ядерної зброї у світі досяг найвищого рівня з часів Холодної війни. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter