Новий навчальний рік українські школярі почнуть з уроку про важливість ментального здоров’я

Дата: 29 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти та науки пропонує 1 вересня провести урок щодо важливості піклування про ментальне здоров’я. 

Про це розповіли в МОН. 

Ілюстраційне зображення. Фото: KASIA STREK / PANOS PICTURES FOR ‘LE MONDE’

Сценарій уроку для учнів 1–6 та 7–11 класів розробили спільно з Всеукраїнською програмою ментального здоров’я “Ти як?”, ініційованою першою леді України Оленою Зеленською, та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). 

Автори сценарію пропонують учителям почати урок із запитань про те, що відчувають діти, наприклад, збираючись до школи. 

“Як часто вас питають “Ти як?” і як ви зазвичай відповідаєте? “Нормально”? “Все ок”? А як ви насправді почуваєтеся в цей момент? Вам добре або, може, сумно, тривожно чи навіть страшно? Бути не ок – це нормально. І говорити про це теж”, – йдеться в методичних матеріалах. 

У сценарії також є інформація про те, як дорослі зараз можуть підтримати дітей, корисні ресурси з вправами та техніками психологічної самодопомоги, а також посилання на групи підтримки для освітян та онлайн-курси про вчителювання під час кризи.

Завантажити сценарій уроку можна за посиланням.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну серйозно позначилося на психологічному стані українців та українок. Торік більш ніж половина опитаних розповіли про погіршення психічного стану, а найбільше ця проблема зачепила мешканців деокупованих та прифронтових територій, зон бойових дій, старших, менш забезпечених, тих кому довелося розділитись із сім’єю, та тих, хто втратив близьких на війні.

За оцінками ВООЗ, близько десяти мільйонам українців через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад. 

Нагадаємо, що війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей “до краю прірви”. Понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter