Нових суддів Конституційного Суду намагаються обрати непрозоро — експерти

Дата: 02 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Відбір нових суддів до Конституційного Суду України наразі відбувається непрозоро.

Про це в ефірі Громадського радіо заявив Богдан Бондаренко, експерт конституційного напрямку Центру політико-правових реформ.

Він розказав, що у Конституційному Суді має бути 18 суддів, а станом на сьогодні там є лише 13 суддів, які мають повноваження, і вони нездатні ухвалити рішення, для якого необхідним є 10 голосів.

“Після 2014 року відбулось декілька призначень нових суддів Верховною Радою, до їх числа увійшли кваліфіковані і сильні спеціалісти. Але після цього змінилася Конституція і був встановлений новий порядок відбору. Згідно з Конституцією, сьогодні має проводитися відбір суддів Конституційного Суду саме на конкурсних засадах. Ми дуже довго чекали нового закону про Конституційний Суд, який мав би бути ухвалений ще у вересні 2016 року, але Верховна Рада спромоглась його ухвалити лише в липні 2017 року, без закону вони не могли проводити конкурсний відбір”, – розповів Бондаренко.

Але, за його словами, закон повністю знівелював положення Конституції, яке є прогресивним, відповідно до якого відбір мав би відбуватися на конкурсних засадах.

“Вийшло так, що Верховна Рада, президент, з’їзд суддів, які призначають по шість суддів Конституційного Суду, згідно прийнятого 13 липня закону, сам конкурс не проводять. Ми опинилися в ситуації, коли у нас є формально названа конкурсна процедура, Комісія при президенті, але фактично, жодного відбору не проводиться. У нас встановлено дві вимоги до суддів Конституційного Суду: визнаний рівень компетенції правника та моральність. Та процедура, яка прописана на сьогодні в законі про Конституційний Суд не дозволяє це визначити, тому що конкурсу – немає”, – констатував  Богдан Бондаренко.

Про непрозорість відбору нових конституційних суддів йдеться і у заяві коаліції громадських організацій Реанімаційний пакет реформ.

Автори заяви повідомляють, що з’їзд суддів розпочав свій відбір кандидатур на посаду суддів КСУ 8 вересня та планує призначити нового суддю 13 листопада. Для З’їзду суддів відбір на конкурсних засадах здійснює Рада суддів. Процедура відбору нових суддів КСУ проходить не публічно, у закритому режимі та не дає можливість провести конкурс, оцінити нові конституційні вимоги до судді КСУ, зокрема, високі моральні якості та визнаний рівень компетенції в галузі права.

В РПР наголошують, що наразі конституційне судочинство перебуває в глибокій кризі. В 2017 році Конституційний Суд не надав жодного висновку та не ухвалив жодного рішення. Він не може призначити свого голову, звільнити суддів КСУ, повноваження яких закінчилися. Троє чинних суддів Конституційного Суду, які здійснюють конституційне судочинство, голосували за рішення про неконституційне відновлення дії Конституції в 2010 році в інтересах Януковича.

“Відновлення нормальної роботи Суду та відхід від практики ухвалення політично вмотивованих рішень КСУ можливі лише у випадку добору нових професійних та незалежних суддів. Саме тому сьогодні критично важливо призначити суддів Конституційного Суду, які будуть відповідати новим конституційним вимогам до судді КСУ, зокрема, матимуть високі моральні якості та визнаний рівень компетенції в галузі права”, – йдеться в заяві РПР.

Автори заяви закликають:

  • З’їзд суддів обрати новим суддею КСУ правника з визнаним рівнем компетенції та високими моральними якостями;
  • Верховну Раду, президента відмовитися від вузькополітичних інтересів та призначити суддями Конституційного Суду правників з визнаним рівнем компетенції та високими моральними якостями;
  • Раду суддів, конкурсну комісію, створену Президентом, та Комітет ВРУ з питань правової політики і правосуддя, як суб’єктів, що проводять відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду, провести його прозоро та відкрито. Насамперед, організувати відкриту он-лайн трансляцію співбесід з кандидатурами на посаду судді Конституційного Суду, а також завчасне інформування засобів масової інформації про місце та час проведення співбесід та забезпечити відкритий доступ до них.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter