Нова бійка школярок з підбурюванням глядачів. Кулеба пропонує виховні курси для майбутніх батьків

Дата: 14 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

4 листопада в місті Каховка Херсонської області побилися двоє школярок. Глядачі підбурювали бійку, а її відеозапис виклали в мережу.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на начальника слідчого відділу Каховського відділу Національної поліції у Херсонській області Валерія Кострецова.

Побилися учениці восьмого та дев’ятого класів, які навчаються в різних школах. Відкрито кримінальне провадження за фактом нанесення умисних легких тілесних ушкоджень. Рішення буде ухвалено за результатами судово-медичної експертизи потерпілої, повідомили в поліції.

Однак Валерій Кострецов зауважує, що дівчині, яка побила іншу школярку, загрожують хіба “примусові заходи виховного характеру”, адже вона неповнолітня. Факт приховування злочину (наприклад, свідки, які не викликали правоохоронців) береться до уваги у випадках тяжких злочинів, каже слідчий.

За його словами, дівчата побилися через коментарі одна одної до фотографій у соцмережах та сварку в переписці. “На цьому підґрунті вони домовилися зустрітися і розібратися на нейтральній території. Вибрали сосновий бір і там з’ясовували стосунки щодо цих публікацій”, – пояснює Валерій Кострецов.

Заяву до поліції написала мама побитої дівчинки. Вона датується 8 листопада. Наразі постраждала перебуває вдома. 

Ситуацію в ефірі телеканалу “1+1” прокоментував Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба. Він наголосив, що відповідальність за дії дітей-агресорів несуть також їхні батьки.

Микола Кулеба

“Має бути виховання батьків. Я пропонував Міністерству освіти запровадити обов’язкову програму батьківства, де хлопчиків та дівчат мають навчати стосункам, у тому числі – родинним. Адже в Україні найвищі показники розлучень у Європі”, – зауважує він.

Випадків побиття серед школярів багато, каже Микола Кулеба, просто про більшість з них ми не знаємо. Справа в тому, що підлітки прагнуть себе проявити, але не знають адекватних способів для цього. А дорослі часто заохочують агресію та насильство, називаючи це “вмінням постояти за себе”, каже Уповноважений.

У квітні цього року подібна бійка школярок відбулась у Чернігові.  Тоді було відкрито кримінальне провадження по факту умисного нанесення легких тілесних ушкоджень (ч.2. ст. 125 – до одного року виправних робіт). Пізніше на вимогу прокуратури справу перекваліфікували на “хуліганство” (ч.2 ст. 296 – обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі до чотирьох років).

Дівчата викладали відео бійок у спільноти в соцмережі “Вконтакте” та змагалися за кількість уподобань та поширень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter