Нобелівська лауреатка Хан Канг відмовилася від святкувань через війни в Україні та на Близькому Сході

Дата: 13 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Нобелівська лауреатка цього року – південнокорейська письменниця Хан Канг відмовилася від пресконференцій з нагоди отримання нагороди через війни у світі, зокрема в Україні та на Близькому Сході.

Про це пише південнокорейська інформаційна агенція Yonhap.

Хан Канг. Джерело: південнокорейські медіа

Також Хан не даватиме жодних окремих інтерв’ю для медіа, а поділиться думками у своїй промові в Стокгольмі 10 грудня.

Письменниця висловила глибоку вдячність за масу вітальних листів, йдеться у повідомленні інформагенції. Вона наголосила на тому, що “була приголомшена теплими вітаннями, які хлинули великою хвилею” після новини про її нагородження.

Нагадаємо, що Шведська академія відзначила 53-річну Хан Нобелівською премією “за інтенсивну поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя”.

Вона стала першою азійською жінкою-лауреатом у галузі літератури та другою південнокорейською лауреаткою Нобелівської премії після експрезидента країни Кім Де Чжуна. Останній отримав Премію миру 2000 року.

У світі Хан Канг найбільш відома як авторка роману “Вегетаріанка”, за який отримала Міжнародну Букерівську премію 2016 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що лауреатами Нобелівської премії миру 2022 року стали білоруський правозахисник Алесь Бяляцький, російська правозахисна організація “Меморіал” і українська правозахисна організація “Центр громадянських свобод”.

Усі троє лауреатів “протягом багатьох років пропагували право критикувати владу та захищати основні права громадян”.

До цього року Україна не мала жодного лауреата Нобелівської премії, яку почали присуджувати у 1901 році. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter