Німецький дизайнер Френк Вільде підтримав законопроєкт про реєстровані партнерства в Україні

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Німецький дизайнер Френк Вільде закликав підтримати законопроєкт №9103 про інститут реєстрованих партнерств для одностатевих та різностатевих пар в Україні.

Відповідний допис він опублікував в інстаграмі. 

Фото: Френк Вільде

На фотографії Вільде, одягнутий у жовте пальто та блакитну шапку, тримає в руці аркуш з написом Support law #9103 (“Підтримую закон #9103”). Крім того, на поясі у нього – веселковий та український прапори, а також шеврон ЛГБТ-військових.

Дизайнер з перших днів повномасштабного вторгнення підтримує Україну на інформаційному фронті. Зокрема, він постійно публікує світлини з українською символікою або синьо-жовтим прапором. 

Раніше ZMINA писала, що 13 березня у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”. Мета цього проєкту – створення в Україні інституту реєстрованих партнерств, що буде доступний як для одностатевих, так і для різностатевих пар.

Ухвалення цього законопроєкту розв’яже проблему правового статусу, прав та обов‘язків партнерів і партнерок, правовий режим їхнього майна, питання спадкування, соціального захисту, прав у разі смерті чи зникнення одного з них тощо. 

Цей законопроєкт уже підтримав парламентський Комітет молоді та спорту, члени якого вважають створення нового інституту цивільних партнерств “важливим кроком на шляху до європейської інтеграції України”. Підтримує ініціативу й Міністерство фінансів та Держприкордонслужба, а проти виступає, наприклад, Державна міграційна служба та Рада церков

Однак Міністерство оборони України не підтримало законопроєкт. У відповіді авторства міністра Олексія Резнікова йдеться, зокрема, про те, що “законопроєкт прирівнює реєстроване партнерство до шлюбу” всупереч Конституції, однак це не так.

У зауваженнях до законопроєкту Міноборони також називає дещо дискримінаційним положення статті 13. Ця стаття передбачає, що в разі бажання військового зареєструвати партнерство подана заява про реєстрацію вважатиметься підтвердженням факту надання згоди на це. Передбачили таку можливість через ситуації, коли військові не можуть бути присутніми на реєстрації, бо виконують свої обов’язки. Посадовці не зазначили, що саме вважають дискримінацією. 

У зв‘язку з цим ЛГБТ-військові запросили Міністерство оборони та міністра оборони Резнікова на спільну зустріч. 

Нагадаємо, що 26 травня президент України Володимир Зеленський відповів на петицію про реєстровані партнерства для одностатевих і різностатевих пар, яку створили на підтримку законопроєкту “Про інститут реєстрованих партнерств”.

За його словами, наразі Міністерство юстиції України працює над комплексним законодавчим запровадженням інституту цивільного партнерства з визначенням правових засад, порядку і наслідків його державної реєстрації, а також правового статусу прав і обов’язків партнерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter