Німеччина визнала екстремістською молодіжну організацію основної ультраправої партії

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Федеральна служба захисту конституції Німеччини визнала ультраправу молодіжну організацію “Альтернатива для Німеччини” екстремістською та такою, яка загрожує демократії.

Про це повідомляє видання “Deutsche Welle”.

Прибічник організації “Альтернатива для Німеччини” на акції протесту в Берліні. Фото: Крістіан Манг / REUTERS

Служба розпочала спостереження за цією організацію у 2019 році у зв’язку з підозрами в екстремізмі. 26 квітня, у середу, розслідувачі заявили, що “Альтернатива для Німеччини” пропагує народну концепцію суспільства, засновану на біологізаторських припущеннях, формує етнокультурну однорідність нації, а також сприймає громадян Німеччини з міграційним минулим як німців “другого сорту”.

Також серед екстремістських організацій опинились “Інститут державної політики” та “Один відсоток”. 

“Більше немає жодних сумнівів у тому, що ці три групи провадять діяльність, що суперечить конституції”, – заявив очільник служби захисту конституції Томас Гальденванг.

Ця класифікація може вплинути на можливість членів організації працювати в державному секторі або отримувати ліцензію на зброю.

Крім того, у політичному плані це також є ударом по “Альтернативі для Німеччини”, яка нині має підтримку близько 15–17% громадян, відстаючи від двох членів керівної коаліції Німеччини – “зелених” захисників довкілля та лівоцентристських соціал-демократів.

Нагадаємо, що у 2020 році в Німеччині затримали 12 членів ультраправого угруповання, які планували напади на мечеті, політиків і шукачів притулку. Затримані належали до угруповання “Der harte Kern” (“Тверде ядро”). Ультраправі сподівалися, що їхні дії спровокують контратаки та призведуть до громадянської війни.

А 2021 року в Британії 21-річного симпатика неонацизму Бена Джона з англійського міста Лінкольн визнали винним у володінні інформацією, яка може бути корисною для підготовки теракту. Суд розглядав для хлопця засудження у вигляді позбавлення волі. Водночас суддя зробив висновок, що злочин, ймовірно, був “актом підліткової дурості”, та засудив Джона до двох років умовно з відтермінуванням, а також прочитання низки класичних романів англійської літератури.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter